Guten Appetit

sobota, 7 października 2017

Drożdżowe z dynią, śliwkami i kakaową kruszonką


Ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dynii to jesienny must have. Pękata, pomarańczowa piekność o tej porze powinna być wszechobecna w każdej zdrowej, racjonalnej kuchni.
Czy wiesz, że dynia nie kumuluje szkodliwych pozostałości sztucznych nawozów i metali ciężkich z powietrza? Nie ma zatem potrzeby poszukiwania bio egzmplarzy, wystarczy dojrzały okaz z najbliższego marketu.
Warto mieć w lodówce przygotowane puree z dynii, bo jest uniwersalne i bez trudu można je włączyć do przygotowywanych posiłków i deserów.
Dziś mam propozycję do wykorzystanie dyniowego puree w drożdżowym cieście. Beta-karoten zawarty w dyni jest nie do przecenienia, a słoneczny kolorek dodatkowo zachęca do sięgnięcia po puszysty kawałek drożdżowego ciasta.

Niestety nie udało mi się zakupić węgierek, dlatego  ciasto zdobią śliwkowe mutanty. Przed dodaniem do ciasta śliwki skarmelizowałam z dodatkiem cynamonu, także lepiej smakowały niż wyglądają. Ponieważ śliwki i czekoladowy smak idealnie się uzupełniają pokusiłam się o przygotowanie kruszonki z kakao.
Zapraszam do przepisu!

Składniki na ciasto:
420 g mąki orkiszowej jasnej
100 g puree z dynii
2 jajka M
3-4 łyżki miodu/cukru
1/2 łyżeczki soli
200 ml mleka
30 g świeżych drożdży
2 łyżki masła
600 g śliwek
2 łyżki ksylitolu/cukru
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
3/4 szklanki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki kakao
1/2 cynamonu

Wykonanie:
  • przygotować puree z dynii wg przepisu stąd
  • drożdże rozmieszać  z 2- ma łyżkami mleka, by je upłynnić. Mleko delikatnie podgrzać w małym rondelku, dołożyć pokrojone na małe kawałki masło. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, odchodzące od brzegów misy  ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • śliwki przepołowić, pozbawić pestek. Umieścić w rondlu, zasypać cukrem z cynamonem i dusić przez kilka minut, by lekko zmiękły
  • składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami, zlepić w kulę i odstawić do lodówki. Gdyby kruszonka słabo się kleiła dodać więcej masła
  • wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować na placek wielkości foremki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć na cieście przestudzone śliwki, nastepnie przykryć drugim rozwałkownym płatem ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego  wyrośnięcia. Gdy powtórnie wyrośnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej kruszonkę
  • piec 30 minut w 200`C
                                                                      SMACZNEGO !



Warzywa dyniowate 2017

2 komentarze:

  1. Takiego ciasta drozdzowego jeszcze nie jadlam. Dodatyk dyni I sliwki. Potrafisz kusic pysznosciami. Zapisuje przepis,bo mam tylu smakoszy drozdzakow,ze nie jeden zrobi :-). A ja skorzystam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) My uwielbiamy drożdżowe, dlatego u mnie znajdziesz dużo drożdżowych różności!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)