Guten Appetit

sobota, 28 października 2017

Halloweenowe mini pizze "pająki"


Prosta halloweenowa przekąska - spajderinki - mini pizze "pająki".
Imprezowy finger food rozbawi dzieci, zapewniam i na twarzach dorosłych zagości uśmiech!
Trochę z nimi zabawy, szczególnie przy układaniu pajęczych odnóży, taka zabawa dla cierpliwych.
Pizzerinki są puszyste i bardzo smaczne, choć to najzwyklejsze pizze margherity - salami, mozarella i czarne oliwki.

Do pizzy polecam drakula drink (przepis tutaj), pyszny i zdrowy sok pomidorowy.
Zapraszam do zabawy!

Składniki na ciasto (12 sztuk):
250 g mąki orkiszowej jasnej 630
115 ml wody
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka drożdży instant
Składniki na sos do pizzerinek:
3 łyżki przecieru pomidorowego
3-4  łyżki wody
1/3 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
suszone oregano
Doatkowo:
około 90 g czarnych okliwek
12 plasterków salami


Wykonanie:
  • składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem do momentu, aż nie będzie się lepić. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm na stolnicy podsypanej mąką i wykroić foremką o średnicy około 8 cm 12 krążków. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia
  • w międzyczasie przecier wymieszać z wodą, oliwą, startym czosnkiem, przyprawami i podsmażyć na małej patelni
  • mozzarellę pociąć w cienkie plasterki, salami na małe kawałki lub pozostawić w całości
  • środek pizzetek ugnieść pakcami, tak by uformować dookoła wysoki rant. Posmarować każdą pizzę łyżeczką sosu pomidorowego, nałożyć plasterek salami i przykryć plasterkiem mozzarelli
  • piec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 12 minut, do rozpuszczenia sera. Jeśli pająki ułożysz wcześniej "rozjadą"się podczas topnienia sera
  • w międzyczasie przygotować części składowe na pająki. Z przeciętych w poprzek oliwek przygotować główki pająków, z przeciętych wzdłuż korpusy i odnóża licząc po 8 na jednego pająka
  • na pizzy ulożyć główkę pajaka, korpus i po 8 nóżek. Podpiec przez następne około 5 minut w 200`C
                                                    STRASZNEGO SMACZNEGO !






16 komentarzy:

  1. Hey there! I've been following your website for some time now and
    finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from
    Humble Texas! Just wanted to say keep up the good work!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluje pomyslowosci. Boje sie pajakow :-),a cudnie to wyglada :-). Kluseczki dyniowe,po prostu rewelacja. Poki mam dynie,musze pzepis powtorzyc. Przepyszne :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się boję pająków i to jak! Praca ze spajderinkami to dobra terapia antypająkowa!
      Kluchy pyszne, fakt!
      Teraz zajadamy się dyniowymi kluskami śląskimi. Polecam! Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Znajde gdzies u Ciebie na blogu przepis na dyniowe kluski slaskie :-)?

    OdpowiedzUsuń
  4. I'm truly enjoying the design and layout
    of your website. It's a very easy on the eyes which makes it much more
    enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to
    create your theme? Excellent work!

    OdpowiedzUsuń
  5. Hello, I desire to subscribe for this weblog to
    obtain most recent updates, therefore where can i do it please assist.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, świetnie wyglądają te mini pizzerki :) Dziękuje bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem rozłożona na łopatki! :) Wyglądają obłędnie... :) Dzieciaki pewnie byłyby zachwycone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi! Na pewno dzieciom się spodobają!

      Usuń
  8. Super dla arachnofobika ;D jaką mąką zastąpić mąkę orkiszową ??
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)