Guten Appetit

wtorek, 3 października 2017

Jesienne ragout z dynii, podgrzybków i żurawiny



Królowa jesiennych warzyw - dynia wkracza do akcji. Połączona aromatycznym sosem z podgrzybkami i żurawiną może stanowić samodziele danie lub być pysznym dodatkiem do każdego mięsnego lub rybnego posiłku.
Jeszcze jeden smaczny przepis na wykorzystanie grzybów. Wspaniałe aromatyczne podgrzybki, delikatna, słodkawa dynia i kwaskowate, czerwone kulki żurawiny - tak smakuje jesień!

Ragout to danie pochodzące z kuchni francuskiej i oznacza potrawę z rozdrobnionych produktów - najczęściej pokrojonych w grubą kostkę, następnie uduszonych w sosie.
Polecam wypróbowanie przepisu!


Składniki:
250-300 g podgrzybków
1 kubek żurawiny
1/2 dyni piżmowej/hokkaido
150 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
tymianek suszony
2 cm kawałek imbiru
masło ghee
zielenina

Wykonanie:

  • kapelusze grzybów oczyścić wilgotną ściereczką, następnie pokroić w grubą kostkę
  • dynię pokroić również w kostkę. Użyłam dynii piżmowej (amerykańskiej), dlatego przed krojeniem obrałam skórę przy pomocy obieraczki do warzyw. Jeśli używasz dynii hokkaido nie ma potrzeby obierania skóry
  • obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. dodać pokrojone grzyby i poddusić razem przez kilka minut. Dołożyć dynię, przyprawy, podlać śmietaną i dusić pod przykryciem około 15 minut, aż dynia zmięknie
  • podawać suto posypane posiekaną zieloną pietruszką. Ragout podałam ze smażonym dorszem  
                                                                     SMACZNEGO !


Warzywa dyniowate 2017

6 komentarzy:

  1. ta żurawina to genialny dodatek. aż slinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, żurawina to kropka nad "i"! :)

      Usuń
  2. Bardzo pomyslowe danie. Grzybki,dynia I zurawina,to musi bosko smakowac. I ten dodatek imbiru. Typowe jesienne jedzonko :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Przyznaję, było pysznie!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)