Guten Appetit

poniedziałek, 16 października 2017

Jesienny chleb. Październikowa piekarnia


Dawno już nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu chleba, albo wyjezdżałam, byłam w drodze albo właśnie wracałam. Światowy Dzień Chleba - także dla domowego piekarczyka jest jednak zobowiązujący. Tym razem nie mogłam się już wymigać, tym bardziej, że chlebek bardzo urokliwy. Amber nie mogła lepiej wybrać. W Październikowej Piekarni gości jesienny chleb z dodatkiem dyni z figami i pestkami dynii.
Chlebek jest wyjatkowy, a dzięki dodatkowi dyni zyskał nie tylko dodatkowe walory zdrowotne, ale idealnie wpisał się w jesienne klimaty.
Dodatek suszonych fig i pestek dodatkowo wzbogacił chlebek. Jest pyszny, bardzo chrupiący, równie smaczny na drugi i następny dzień.

Składniki:
100 g puree z dynii
50 g aktywnego zakwasu
50 g razowej mąki orkiszowej 2000
400 g mąki orkiszowej 630
5 g drożdży
230 ml wody
10 g soli
50 g suszonycg fig
30 g pestek z dynii

Wykonanie:

  • do misy dodać wszystkie składniki za wyjatkiem soli, fig i dynii. Miksować na minialnym poziomie przez 4 minuty. dodać sól i miksować na 2 prędkości przez nastepne 4 minuty. Na koniec dodać pokrojone figi i pestki dyni, miksowac do połączenia składników
  • zostawić ciasto do wyrastania na 90 minut w ciepłym miejscu. W miedzyczasie w 30- minutowych odtępach złożyc je 2 razy
  • uformowac podłużny bochenek i przełożyc do koszyczka do ostatecznego wyrastania
  • piec na kamieniu 10 minut w 250`C, nastepnie zmnieszyc temperature do 210`C i piec olejne 30 minut
  • studzić na kratce
                                                                SMACZNEGO !



Przepis bierze w corocznej akcji organizowanej przez Zorrę  z bloga "Kochtpof" na World Breat Day 2017

World Bread Day, October 16, 2017

12 komentarzy:

  1. Mam dokładnie tak samo z tym wspólnym pieczeniem. Cieszę się, że nam się tym razem udało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja sie cieszę, bo miałam okazję upiec bochen z koszyczka:)

      Usuń
  2. Przepiękny!
    Cieszę się, że udało Ci się upiec ten chleb razem z nami.

    Swój przygotowałam wieczorem w niedzielę po powrocie z wyjazdu, a piekłam w poniedziałek i był gotowy tuż przed publikacją.Taka chlebowa magia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za wspólne pieczenie! Udało się tym razem dołączyć i super:)

      Usuń
  3. Jaki żółciutki! Dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, bo dynia w akcji! Do następnego pieczenia, dzięki!

      Usuń
  4. Piękny bochen, dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Dorotko! Również było mi miło!

      Usuń
  5. Idealny bochenek!
    Dobrze znów piec razem! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Tak, wspólne pieczenie to super frajda! Pozdrowienia:)

      Usuń
  6. Jak dla mnie to jeden ze smaczniejszych chlebów jakie piekłam :)
    Dziękuję za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję również:) Mam podobne wrażenie, chlebek wyjątkowo smaczny:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)