Guten Appetit

piątek, 13 października 2017

Kapusta pekińska duszona z papryką i boczniakami


Kapusta pekińska w jesiennej odsłonie, duszona z papryką i boczniakami. Zazwyczaj z kapusty pekińskiej przygotowujemy surówkę, a podana na gorąco jest jeszcze smaczniejsza. Nie wymaga długiego duszenia, prostsza w obsłudze niż jej pękata, głowiasta koleżanka.
Idealny dodatek do każdego mięsnego lub rybnego dania i równie smaczna solo z bagietką lub  np. kopytkami.
Rozgrzewająca, aromatyczna, po prostu pyszna!
Gościła u nas już dwa razy z rzędu, u Was jestem pewna bez dokładki się nie obędzie!

Składniki:
1/2 małej kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
1 cebula
4-5 boczniaków
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki bulionu
sól, pieprz
2 cm kawałek imbiru
1 łyżka oleju
szczypta cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
zielenina - natka pietruszki

Wykonanie:

  • cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę przeciąć na 4 części, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski. Na pateni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną paprykę i przesmażyć razem przez kilka minut
  • kapustę pokroić w 1-1,5 cm paski. Z boczniaków odkroić trzonki, odrzucić, a grzyby pokroić w paski w poprzek blaszek. Dodać do garnka z cebulą i papryką. Podlać bulionem, dodać starty na tarce imbir, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. dusić pod przykryciem do miękkości, około 10-15 minut
  • na koniec skorygować ilość soli, do smaku dodać szczyptę cukru i sok z cytryny. Podawać  suto posypaną zieleniną 
                                                                     SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. Olá todos , aqui cada pessoa está compartilhando tais conhecimento , Portanto tem
    boa ler isto blog , e eu costumava pagar uma visita rápida isto
    web site diária .

    OdpowiedzUsuń
  2. That is really attention-grabbing, You are an excessively skilled blogger.
    I have joined your rss feed and look forward to in quest of more of your magnificent post.
    Also, I've shared your site in my social networks

    Here is my blog ... safety walk

    OdpowiedzUsuń
  3. Wprost przepadam za kapusta pekinska,ale w wersji duszonej nie jadlam. Mam pytanie :-). Czy moge dodac inne grzyby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde inne lub możesz pominąć, z samą papryką też będzie pyszna:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)