Guten Appetit

środa, 18 października 2017

Leniwe dyniowe


Zapraszam na jesienne wydanie leniwych klusek, smaczny jarski obiad na słodko. Ucieszy nie tylko dzieci. W dzisiejszym wydaniu mają żólciótki kolorek jak jesienne liście, a to za sprawą dodatku puree z dynii.

Klasyczne z dodatkiem piany z białek (po przepis zapraszam tutaj) wymagają więcej czasu do przygotowania, dzisiejsze to idelna propozycja na bardzo szybki obiad, pod warunkiem, że w lodówce czeka dyniowe puree.

Składniki na 2 porcje:
200 g twarogu (u mnie serek z wiaderka)
100 g puree z dynii
1 jajko
80 g mąki+1 łyżka mączki ziemniaczanej
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
cukier/ksylitol

Wykonanie:

  • ser wymieszać widelcem z dyniowym puree bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitego koloru, najlepiej w miseczce. Dodać jajko i obie mąki, następnie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Masa będzie lekko klejąca, ale im dłużej mieszana jeszcze bardziej kleić. Starać się jak najmniej dodać mąki do środka, a kluseczki będa delikatne i mięciutkie. Gdy używasz twarogu warto przetrzeć go przez sito
  • ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 2 części i uformowacć wałki podsypując mąką. Spłaszczyć i odkrawać skośne kluseczki. Gotowe kluseczki ukladaj na podsypce z mąki
  • gotować w dużej ilości osolonej wody. W kilka minut po wypłynięciu wyławiać łyżką cedzakową
  • w międzyczasie na małej patelni roztopić masło, dodać  bułkę tarta i podgrzewać do spienienia
  • gotowe kluski polać masłem z buleczką i posypać cukrem 

                                                               SMACZNEGO !


12 komentarzy:

  1. O, dawno nie robiłam.
    A takie pyszne sa...
    Muszę zaplanować jak najszybciej na obiad!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity przepis! Jak go zobaczylam,to szybko robilam puree. Cos czuje,ze ten przepis powtorze nie raz:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teź tak myślę. U mnie tak właśnie było:)

      Usuń
  3. Przepis na leniwe dyniowe,to skarb :-). Mam zapas puree,wiec jutro u mnie leniwce:-). To dopiero bedzie uczta. Kocham kluseczki z twarogiem,a dodatek dynii,to dopiero musi byc przepyszne :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) To prawda, cieszą nie tylko oko!

      Usuń
  4. Kochana mam dużo dyni i,można pure zapasteryzować na zimę?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj bez wyrzutów sumienia zjadłam ten smakołyk dla leniuchów. Staram się nie przesadzać z białą mąką pszenną chociaż lubię kluchy:) Wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały. Z razową mąka też będą OK:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)