Guten Appetit

czwartek, 26 października 2017

Migdałowe ciasto z jabłkami


Proste, ucierane ciasto z jabłkami z dodatkiem mielonych migdałów. Odpada krojenie i podsmażanie jabłek, bo układamy na cieście połówki owoców pozbawione jedynie gniazd nasiennych. Ładnie się prezentuje, długo zachowuje świeżość, z czasem jest nawet chyba lepsze. Mięciutka, puszysta struktura ciasta, idealne nie tylko na podwieczorek.
Ciasto nada się dla liczących kalorie i dla tych, którzy musieli ze swojej diety wykluczyć cukier ze względów zdrowotnych. We wszystkich ucieranych ciastach ksylitol sprawdza się znakomicie!


Składniki na foremkę 26 cm:
180 g miękkiego masła
160 g cukru/ksylitolu
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
szczypta soli
200 g mąki orkiszowej jasnej 630
160 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 120 ml mleka
3-4 jabłka
sok z cytryny
cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • piekarnik nastawić na 180`C. Foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok formy wysmarować wcześniej masłem i obsypać mąką
  • miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Cały czas miksując wbijać kolejno po jednym jajku. Dodać szczyptę soli
  • mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodawać na zmianę z mlekiem do maślanej masy. Ciasto wyłożyć do foremki i wyrównać szpatułką
  • jabłka obrać, przekroić na pół, następnie usunąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Jabłuszka ponacinać wielokrotnie w poprzek uważając, by nie przeciąć ich na wylot
  • ciasto piec na środkowej szynie 45-50 minut. Przed wyjęciem, z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone
  • przed podaniem oprószyć cukrem pudrem 
                                                                   SMACZNEGO !
żródło: kalendarz "Edeki" 2016



9 komentarzy:

  1. Piękne ciacho, a do tego szybie i wilgotne! :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto! Juz nie moge sie doczekac,kiedy skosztuje to ciacho :-). Zamierzam skorzystac z Twojego przepisu I upiec to cudo,do niedzielnej kawki :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Twoje przepisy, ciacha wychodzą rewelacyjne i od razu znikają z talerza! Pozdrawiam i dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obecnie jestem bardzo biednym łakomczuchem bo z powodu remontu domu jestem odcięta od kuchni. Mam do dyspozycji tylko prymitywną kuchenkę elektryczną dlatego obecnie najbardziej interesują mnie dania nie wymagające pieczenia a najlepiej bez termicznej obróbki. Fajnie, że u Ciebie można znaleźć przepisy przydatne w każdej sytuacji. Gdy skończy się remont to chyba zacznę od pieczenia tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy remont to mała rewolucja, ale efekt wynagrodzi wszystkie niedogodności:)

      Usuń
  5. Czy zamiast migdałów mogę dodać mielone orzechy lub wiórki kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, choć raczej dałabym orzechy:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)