Guten Appetit

wtorek, 24 października 2017

Pieczona dynia z pomidorkami koktajlowymi


Potrawy z dyni są proste, sycące i pełne beta-karotenu. Beta-karoten doskonale pobudza odporność organizmu i jest silnym przeciwutleniaczem, nie ma zatem lepszego warzywa na jesienno-zimowy okres.
Dynia pieczona z piekarnika to doskonały zamiennik tradycyjnych ziemniaków, świetny dodatek do obiadu lub na ciepłą kolację. Pasuje idealnie do wszystkich dań mięsnych i rybnych.

Ten przepis na dynię należy do jednych z najprostszych. Dynię upiekłam z gałązkami szałwii, możesz użyć innego ulubionego ziółka. Dodatek kwaskowtych pomidorków doskonale przełamuje słodycz cudownie aksamitnej dynii.

Składniki:
1 dynia Hokkaido
100 g pomidorków koktajlowych
2-3 gałązki szałwii
olej
sól, pieprz

Wykonanie:

  • dynię dokładnie umyć, przeciąć na 4 części. Przy pomocy łyżki wybrać pestki z miękiszem i odrzucić. Następnie dynie pokroić w 2-cm szpalty
  • pokrojoną dynię ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. Między dynią rozłożyć gałązki ziół
  • dynię piec około 20-55 minut. 10 minut przed końcem dołożyć na blaszkę pomidorki koktajlowe
  • podawać jako przystawkę zaraz po upieczeniu. Dynię podałam na obiad z dorszem smażonym z ziołami 

                                                                SMACZNEGO !

5 komentarzy:

  1. Olá , eu acesse seu coisas novas diário . Seu escrita estilo
    é espirituoso, manter -se!

    OdpowiedzUsuń
  2. I'm not sure where you're getting your information, but good topic.
    I needs to spend some time learning much more or understanding more.
    Thanks for excellent information I was looking for this information for my mission.

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomity pomysl. Podkradne przepis wraz z propozycja podania :-). Bedzie tez z dorszem :-).

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)