Guten Appetit

czwartek, 5 października 2017

Struklji - rolowane pierogi z serem


Struklji to bałkański specjał obecny w kuchni słoweńskiej i chorwackiej. Struklji to tradycyjne pierogi z serem, tylko  w nieco odmiennej formie - bo zrolowane.
Doskonały przepis dla pierogowych smakoszy, bo farsz zawijamy w jeden płat ciasta, odpada zatem mozolne lepienie pierożków. Kiedy zobaczyłam te pierogi, wiedziałam, że muszę zrobić je jak najszybciej.

Ciasto robi się błyskawicznie, szybko się zwija, wymagają jedynie trochę dłuższego gotowania, ale to już żadna fatyga.
Efekt końcowy imponujący, bo smakuja naprawdę doskonale!

Składniki:
200 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
(1 szklanka + 2 łyżki)
0,5 szklanki wody
1 łyżka oleju
nadzienie:
250 g twarogu
1 żółtko
2 łyżki cukru/ksylitolu
dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
2 łyzki masła
cukier/ksylitol

Wykonanie:
  • mąkę wymieszać z ciepłą wodą i olejem, następnie zagnieść gladkie, sprężyste ciasto jak napierogi. Zawinąć w folie i odstawic na 30 minut, by odpoczęło
  • twaróg (użyłam gęstego, gładkiego sera z wiaderka)wymieszać z żółtkiem i cukrem
  • ciasto rozwałkować bardzo cienko na kształt dużego prostokąta. Posmarowac przygotowanym serkiem pozostawiająć od brzegó 20 cm wolny rant. Brzeg placka posmarować lekko wodą, by ciasto lepiej się zlepiło i zawinąć w roladę. Boki zawinąć pod spód, by nie wyciekł farsz
  • zwilżyć ściereczkę kuchenną wodą, mocno wykręcić (przepisy podają, by wysypc dodatkowo bułką tartą. Pominęłam tą czynność) i zawinąć roladę w ściereczkę, a boki związać nicią lub sznurkiem
  • w dużym garnku zagotować osoloną wodę i umieścić zawiązaną roladę. Gotować 20-25 minut
  • ostrożnie (gorąca! by się nie poparzyć) wyjąć roladę z wody, rozwinąć. Pokroić na 3-4 cm porcje
  • podawac plane z roztopionym masłem z bułą tartą  
                                                                 SMACZNEGO !


Kuchnia krajów słowiańskich 2017

8 komentarzy:

  1. Przepis bardzo interesujacy. Pierwszy raz spotykam sie z takimi pierogami. Zaskoczylas mnie pozytywnie. Grzechem by bylo,nie skorzystac z takiego,ciekawego przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Prawda? Ciekawa odmiana i taka smaczna!

      Usuń
  2. Niko, witaj w akcji "Kuchnia krajów słowiańskich 2017". :).
    Cieszę się, że dodałaś struklji do naszej kulinarnej zabawy, bo przepis jest wart promocji. Sama je kiedyś robiłam - są naprawdę świetne.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się:) Może jeszcze coś dorzucę:) Pozdrowienia

      Usuń
  3. i u mnie podobne, zrolowane pierogi, tyle że z nadzieniem "ruskim" :) Muszę spróbować i takich na słodko! Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują identycznie jak tradycyjne z serem i cukrem. Ja muszę natomiast wypróbować z moim ulubionym ruskim nadzieniem. Pozdrawiam Asiu!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)