Guten Appetit

piątek, 3 listopada 2017

Bitki schabowe z gruszkami



Pyszna propozycja podania schabu na jesienny obiad. Nie muszę nikogo przekonywać, że mięso doskonale smakuje z owocami. Dziś schab z gruszkami. Proste, łatwe do przygotowanie danie wygląda imponująco. Kilka składników, a tworzy idealną kompozycję smakową. Nie żałowałam ziół, suszony i świeży tymianek wieńczą dzieło!


Składniki:
4 porcje schabu
3 łyżki oleju
4 połówki gruszek
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
sól, pieprz
tymianek

Wykonanie:

  • schab umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i obsmażyć na oliwie na złoty kolor z obydwu stron
  • jeśli używasz patelni z metalową rączką pozostaw kotlety na patelni, jeśli nie przełóż do naczynia do zapiekania. Na każdym kotlecie ułóż połówkę świeżo obranej gruszki
  • śmietankę połącz z winem, dopraw do smaku, dodaj zioła i zalej mięso
  • potrawę zapiekaj w piekarniku 20 minut pod przykryciem
  • podawaj z surówką i ziemniakami
                                                                      SMACZNEGO !

5 komentarzy:

  1. My uwielbiamy bitki. Robilam wszystkie propozycje z Twoich przepisow. Lubimy tez gruszki. No ale,czy nam posmakuja w duecie :-). To sie przekonamy :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba spróbować:) To dość wyrafinowane danie:)

      Usuń
  2. To przepis dla mnie. Do tej pory nie miałam pomysłu na schab środkowy bez panierki. Robiłam trochę nudne bitki tylko z przyprawami ale wtedy mięsko trochę gryzie w podniebienie. Za smakiem i konsystencją surowych gruszek raczej nie przepadam. One wiele zyskują po pieczeniu/duszeniu. Kiedyś już jadłam wyśmienite danie z gruszką. Natomiast nie za bardzo lubię dodatek wina do pichcenia bo gdy paruje to moim zdaniem śmierdzi. O co chodzi z tym winem? Czy smak trzeba mieć wyrafinowany, czy też chodzi o dodanie koloru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy dodawaniu wina do potrawy panuje jedna zasada: dodaj takie wino, jakie samam wypijesz z kieliszka i się nie skrzywisz, po prostu wino jakie lubisz. Takie wino na pewno nie będzie drażnić zapachem.
      Wino to przyprawa, dodaje kwasowości, uwydatnia aromat ziół, białe rozjaśnia sos, czerwone podkręca ciemny kolor:)
      Osobiście bardzo lubimy schab i zgromadziłam już naprawdę pokaźny zbiór przepisów:)

      Usuń
  3. Fantastic website. Lots of useful information here.
    I am sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious.
    And naturally, thanks in your effort!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)