Guten Appetit

wtorek, 7 listopada 2017

Dyniowe curry z pieczarkami i białą kaszą gryczaną


Potraw z dynią ciąg dalszy, dziś zapraszam na szybkie curry z dynią, pieczarkami i brokułem, pyszny i zdrowy obiad wegeteriański. Dodatek stanowi biała kasza gryczana.
Jeśli nie przepadasz za kaszą gryczaną to najpewniej za paloną (prażoną), bo kasza gryczana niepalona, biała jest bardzo delikatna w smaku i nie posiada charakterystycznego posmaku gryki.
Warto spróbować i przełamać się, bo ma same zalety. Powinna być nie tylko rzadkim dodatkiem do drugiego dania, ale na stałe zagościć w naszej kuchni.
Niepalona kasza gryczana jest bogatsza w składniki odżywcze niż prażona, ponieważ wysoka temperatura wiele z nich bezpowrotnie eliminuje.

Składniki na 4 porcje:
1 szklanka surowej kaszy
1/2 dynii np. Hokkaido
300 g pieczarek
1 brokuł
1 cebula
3 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
mała puszka mleka kokosowego
2 łyżki oleju
sól, pieprz
natka zielonej pietruszki lub kolendry

Wykonanie:
  • kaszę ugotować w dużej ilości osolonej wody wg czasu podanego na opakowaniu (około 15 minut)
  • dynię przekroić na 4 części, miąższ z pestkami wybrać łyżką i odrzucić. Pieczarkom podciąć nóżki, ewentualne grudki ziemi zetrzeć wilgotnym papierowym ręcznikiem. Brokuł dokładnie opłukać i podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać i pociąć w kostkę lub piórka
  • cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w paski pieczarki i podsmażać, aż z grzybów odparuje woda. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i przyprawy, następnie zalać mlekiem kokosowym i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dołożyć różyczki brokuła i dusić kolejne 5 minut. Skorygować ilość soli
  • kaszę gryczaną odcedzić na durszlaku. Podawać z przygotowanym curry, posypać zieleniną
                                                                 SMACZNEGO !



6 komentarzy:

  1. pyszne i zdrowe :) to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Eu sou extremamente impressionado com suas habilidades de escrita e também com o layout de seu
    weblog. Este é um tema pago ou você personalizar é você mesmo?
    Qualquer forma acompanhar o excelente escrevendo com qualidade,
    é raro ver um grande blog como este estes
    dias .

    OdpowiedzUsuń
  3. Após olhando por cima um número da artigos na seu blog, Eu seriamente como seu técnica de blogging .

    Eu livro marcado para meu marcador site lista e será
    verificar volta logo . Confira meu site também e diga como você se sente .

    OdpowiedzUsuń
  4. Awesome artigo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam jednak gotować kaszę już bez odcedzania w proporcji jeden do dwóch gdyż w przeciwnym razie wylewamy cenne witaminy rozpuszczalne w wodzie.A danie z pewnością ugotuję.☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko przedtem należy kaszę bardzo dokładnie i wielokrotnie wypłukać!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)