Guten Appetit

środa, 1 listopada 2017

Dyniowe kluski śląskie


Dziś zapraszam na kluski śląskie w jesiennej odsłonie, z dodatkiem dynii. Dyniowe puree to bardzo wdzięczny dodatek nie tylko do ciast, ale wszelkiej maści klusek. Na smak dynia nie ma zbyt wielkiego wpływu, ale dodatek karotenu w sezonie jesienno-zimowym jest jak najbardziej w cenie.

Na blogu gościły już kopytka dyniowe, dyniowe szpecledyniowe knedle z jeżynami i leniwe dyniowe, a możliwości jest o wiele więcej. Mam jeszcze sporo pomysłów do zrealizowania.
Dyniowe kluski śląskie tak jak i tradycyjne białe to znakomity dodatek do wszystkich mięs podawanych z sosem lub samym sosem i dodatkiem surówki jako danie wegeteriańskie.
Amatorów na śląskie kluchy chyba nie zabraknie?

Składniki:
800 g ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 kopiaste łyżki puree z dynii
1 jajko - opcjonalnie

Wykonanie:
  • puree z dynii przygotować wg tego przepisu
  • ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. Wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, by wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając wyjęte ziemniaki, puree z dynii i jajko. Bez jajka też się udadzą
  • formować okrągłe kluseczki, w każdej palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki zrobić dziurkę
  • wrzucać na osolony wrzątek, a gdy wypłyną gotować jeszcze chwilę, aż wyraźnie urosną
  • podałam ze schabem w sosie chrzanowym (przepis tutaj) i sałatką z czerwonych buraczków (przepis tutaj)
                                                                 SMACZNEGO !

8 komentarzy:

  1. Wspaniałe!
    Chętnie się poczęstuję, a ja zapraszam Cię na dyniowe trufle...
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam ! Zaintrygowałaś mnie dyniowymi truflasmi, koniecznie muszę zobaczyć! Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Zawsze coś ciekawego, tym razem dla mnie rewelacja, bo czasem nie wiem co z dyniami zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że mogłam być inspiracją:)


      Usuń
  3. Cudowny kolorek. Ciesze sie bardzo z kolejnego przepisu z wykorzystaniem dynii. No to robimy kluseczki:-) :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, miła i nieco zdrowsza odmiana:)

      Usuń
  4. Witam jak sie robi piree z dyni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie podałam link do przepisu na dyniowe puree:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)