Guten Appetit

poniedziałek, 13 listopada 2017

Krupnik orkiszowy na kościach z pieczonej gęsi


Może niektórzy mocno się zdziwią, ale kości pozostałe po gęsiej uczcie można wykorzystać do przygotowania aromatycznego rosołku lub np. krupniku. Dzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny i super zdrowy - krupnik orkiszowy.
Nie planowałam krupniku z kaszy orkiszowej, kaszka wylądowała w koszyku z zakupami dość przypadkowo.
A krupniczek jest wspaniały, kaszka drobniutka, rozkleja się podobnie jak jęczmienna, w smaku delikatniejszy niż tradycyjny jęczmienny.
Nadmienię, iż orkisz przeżywa renesans dzięki trendowi na zdrowe odżywianie.
Wartości zdrowotne kaszy orkiszowej sprawiają, że odziałuje ona na cały organizm, odtruwa go i regeneruje, wspomaga pracę wątroby, układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu. Ma działanie przeciwzapalne, dodaje energii i niweluje zmęczenie.

Idealna zupa na jesienna porę, syci i rozgrzewa.
Ma jeszcze jeden zasadniczy plus, przygotujesz go w expresowym tempie, mięso już upieczone, a sama kasza gotuje się błyskawicznie. Bardzo polecam!

Składniki:
kości pozostałe z pieczenia gęsi
1,5 l wody
100 g kaszy orkiszowej
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 pora
1/4 selera
liście lubczyku
4 ziemniaki
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
natka zielonej pietruszki

Wykonanie:

  • kości zalać zimną wodą, dodać przyprawy, sól i zagotować
  • w międzyczasie przygotować warzywa. Umyć, obrać i pokroić w kostkę, pora w półkrążki. Dodać do gotujacego się wywaru
  • kaszę umyć na sitku w zimnej wodzie i dodać do zupy. Gotować około 15 minut, do miękkości. Usunąć kości z garnka. Obrać kości z resztek mięsa i dołożyć do zupy. Przyprawić pieprzem, skorygować ilość soli
  • na talerzach posypać natką zielonej piertuszki
                                                                  SMACZNEGO !

1 komentarz:

  1. Hi my family member! I wish to say that this post is amazing, great written and
    include almost all significant infos. I'd like to see extra posts like this .

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)