Guten Appetit

poniedziałek, 27 listopada 2017

Naleśniki dyniowe z karmelizowanymi jabłkami


Naleśniki z dodatkiem puree z dynii to świetny sposób na urozmaicenie tego popularnego dania, a przy okazji zyskają dodatkowe walory odżywcze.
Nie sprawiają żadnych kłopotów przy smażeniu, są giętkie i elastyczne. Jedynie może nieco grubsze niż tradycyjne, bez dodatku dynii.
Dynia nie wpływa również na smak naleśników, zatem komponują się jednakowo dobrze ze słodkim jak i wytrawnym nadzieniem.

Jeśli jesteś zagorzałym zwolennikiem naleśników z serm koniecznie spróbuj tych, z karmelizowanymi jabłkami. Smakują rewelacyjnie!
Prosty, szybki i  tani obiad!
Naleśniki piekłam na patelni o średnicy 24 cm.

Składniki na 8 naleśników:

150 g mąki orkiszowej (wymieszana pół na pół orkiszowa jasna z pełnoziarnistą)
150 ml mleka
100 ml puree z dynii
50 ml gazowanej wody minaralnej
szczypta soli
1 łyżeczka miodu/cukru
1 łyżka oleju
2 jajka
masło ghee/ olej do smażenia
Składniki na nałożenie:
2-3 jabłka
1 łyżka miodu/cukru
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łodyżki tymianku - opcjonalnie

Wykonanie:
  • puree z dynii przygotować wg tego przepisu. Puree przetrzeć dodatkowo przez sito
  • do miski odważyć mąkę, dodać sól, mód, dyniowe puree, wbić jajka i zmiksować. Cały czas miksująć dodawać porcjami mleko i dolewać wodę. Odstawić ciasto przynajmniej na kwadrans. Przed smażeniem skorygować ilość płynów. Jeśli ciasto nie rozlewa się swobodnie na patelni dodać odrobinę więcej wody
  • jabłka obrać, przekroić na połówki, następnie na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek ponownie przekroić na 2 lub 3 części i ułożyć na patelni z rozgrzanym masłem, miodem, cynamonem i listkami oskubanymi z tymianku. Poruszając patelnią smażyć jabłka, aż zmniękną, około 5-10 minut
  • patelnię naleśnikową posmarować pędzlem  umoczonym w maśle lub oleju i na mocno rozgrzaną wylać pierwszą porcję ciasta. Manewrując patelnią lub przy pomocy patyczka rozprowadzić równomiernie ciasto na całej patelni. Piec do wykończenia składników
  • dowolnie złożone naleśniki podawać z przygotowanymi jabłkami  
                                                                 SMACZNEGO !

6 komentarzy:

  1. Ależ cudny pomysł <3 Kocham dynię, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam jeszcze dynie,wiec z pewnoscia skorzystam z przepisu. Wczoraj robilam orkiszowo-gryczane,przepis znalazlam na Twoim blogu :-). Mysle,ze dyniowe beda najlepsze. I jaki piekny,sloneczny kolorek :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo to świetne naleśnikowe urozmaicenie:) Kolorek antydepresyjny idealny na szaro-burą jesień:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)