Guten Appetit

poniedziałek, 20 listopada 2017

Orkiszowy chleb dekoracyjny. Listopadowa piekarnia


Listopadowa piekarnia Amber z bloga "Kuchennymi drzwiami" otwiera swoje podwoje. Orkiszowy chleb dekoracyjny w tym  miesiącu zaproponowała Dana z bloga "Leśny zakątek". Chleb orkiszowy to dla mnie żadna nowość, bo okiszową mąkę używam na co dzień i piekę chleby orkiszowe-żytnie.
Skusiłam się na pieczenie chlebka, poniewaź zachwyciły mnie urocze zdobienia. Do tego rodzaju zabawy ciasto chlebowe musi mieć odpowiednią konsystencję.
Niestety moje, choć od samego początku ściśle trzymałam się przepisu było za rzadkie. Przy składaniu bardzo się kleiło, a później podczas wyrastania bardziej przypomiało  focaccię niż 3-krotnie składany chleb.
Pieczenie chleba na blaszce to niezbyt trafiony pomysł, dlatego pewnie nie wyrósł jak powinien. Bardzo słabo nabierał koloru. Całe szczęście, że nie porwałam się na 2 bochenki.
Podsumowując, nie jestem zadowolona z efektów.

Składniki na 1 bochenek:
zaczyn:
1 łyżka zakwasu
100 g mąki orkiszowej ciemnej
175 ml wody
ciasto właściwe:
cały zaczyn
325 g maki orkiszowej jasnej
90 ml wody
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  • skladniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 14 godzin
  • składniki na chleb odważyć i razem z zaczynem zagnieść hakiem około 5-8 minut gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrastania na 1,5-2 godzin. W międzyczasie w odstępach 30 minutowych 3x złożyć chlebek
  • postępując wg tego filmiku uformować chleb. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrastania
  • przed pieczeniem chleb dowolnie naciąć
  • piec w 240 `C 15 minut z parą, następne 40 minut w 200`C

19 komentarzy:

  1. Chleb jest bardzo ładny i ma bardzo ładny kształt. Orkiszowe ciasto jest luźniejsze niż z innej mąki i wymaga większej uwagi. I masz rację, pieczenie na blasze to słaby punkt. O wiele lepiej byłoby piec na kamieniu. Ale to do poprawki.
    Uczymy się przecież i nabieramy doświadczeń. Dziękuję za wspólny listopad W Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale tylko kształt. Mąka orkiszowa wymaga mniejszej ilośći wody, a przepis tego kompletnie nie uwzględnił. To przepis na chleb mieszany z mąki zwykłej pszennej i orkiszowej. Dziękuję również za wspólne pieczenie!

      Usuń
  2. Mnie się podoba. I kształt, i ten wzorek. No i te wielgaśne dziury w środku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, właśnie dla tego wzorku i kształtu podjęłam wyzwanie:)

      Usuń
  3. Moje ciasto też było dość rzadkie, dlatego zdecydowałam się na 3 bochenki zamiast dwóch. Trochę ciężko się formowało, ale chleb się udał.
    Kształt Twojego bochenka jest śliczny. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asekuracyjnie upiekłam tylko jeden. Dziękuję za wspólne pieczenie:)

      Usuń
  4. Coś mnie komentarze nie lubią, mam problem z ich wstawieniem:( .... w takie dziury wejdzie mnóstwo ukochanego masła:) ... moje ciasto również było dosć rzadkie, dlatego rosło w koszu i piekłam w garnku żeliwnym ... mimo to nie można było nazwać chleba królem wysokości:) ... ale smak cudowny:). Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi się nie udało u Ciebie zostawić komentarza, niestety:)
      Z koszem i garnkiem zdecydowanie świetny pomysł. Za bardzo trzymałam się pierwowzoru:) Pozdrowienia!

      Usuń
  5. Hm, ale kształt jest piękny. Bardzo mi się podoba Twój liść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie uformowany i cudnie wyrośnięty! brawo i do następnego wspólnego spotkania przy piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te pochwały to bardzo na wyrost, ale dziękuję i do następnego!

      Usuń
  7. No ale przecież wygląda cudnie😀

    OdpowiedzUsuń
  8. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.

    Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
    I've been trying for a while but I never seem to get there!
    Thanks

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje chleby też rozeszły się nieco na boki, ale to im nie zaszkodziło:-). Piękny liść!

    OdpowiedzUsuń
  10. It's really a cool and helpful piece of info.
    I am satisfied that you simply shared this helpful information with us.

    Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  11. Twój chleb wcale nie jest plaskaty, jak pisałaś. A jakie ma piękne dziury!
    Pozdrawiam serdecznie
    M

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...