Guten Appetit

wtorek, 14 listopada 2017

Pierogi z gęsiną


Dalszy ciąg kuchennego recyklingu po gęsiej uczcie - dziś pierogi z gęsiną. Zanim na pieczonych kościach przygotowałam krupnik (przepis tutaj), większe kawałki mięsa odzieliłam od kości właśnie z przeznaczeniem na pierogi.

Pierogi uwielbiam, a ponieważ z mięsnym farszem robiłam całe wieki temu, te domowe z gęsiną smakowały nam wyjątkowo.
Do farszu dodałam pieczone jabłko z orzechami (pozostałość po pieczonej gąsce - przepis tutaj)i dodatkową porcję majeranku, smakował znakomicie.

Składniki na około 50 sztuk:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej+dodatkowo do podsypania
1/2 szklanki gorącej wody i trochę
1 łyżka tłuszczu z gęsi/ oleju
sól
farsz:
resztki mięsa z korpusu, grzbietu i skrzydeł
1 duża cebula
pieczone jabłko z orzechami
sól, pieprz
majeranek
gęsi tłuszcz
szczypta gałki muszkatałowej

Wykonanie:
  • mąkę przesiać do misy robota, dodać szczyptę soli, tłuszcz, dolać gorącą wodę i zagniatać ciasto hakiem, do połączenia. Ciasto powinno być miękkie, lśniące i elastyczne. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić, by odpoczęło
  • połowę cebuli pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na gęsim smalcu na bardzo wolnym ogniu. Mięso zmielić lub rozdrobnić w malakserze, następnie połączyć z cebulką, pieczonym jabłkiem i przyprawami. Gdyby było za suche dodać gęsi smalec
  • na lekko podsypanej maką stolnicy rozwałkować pierwszy kawałek ciasta na grubość 2 mm. Foremką lub szklanką wykrawać krążki o ś7-8 cm. Na każdy krążek nakładać po 1 łyżeczce farszu, składacćciasto na pół i zlepiać brzeg pierogów. Tak samo postępować z następnymi partiami ciasta. Pozostałe po wykrojeniu ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i użyć do przygotowania pierogów
  • pierogi partiami wkładać na wrzącą, osolną wodę. Zamieszać, a po wypłynięciu pierogów na wierzch gotować kilka minut. Wyjmować łyżka cedzakową. Podawać polane tłuszczem z przysmażoną  cebulką
                                                                  SMACZNEGO !



9 komentarzy:

  1. Wspaniale się prezentują!
    W tym roku jeszcze nie robiłam. Zainspirowałaś mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a to się bardzo cieszę:)

      Usuń
  2. Pyszota :-). Postaram sie takie zrobic,bo wygladaja super smacznie :-). A gesina jeszcze jest :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie! Pierogów z nadzieniem gęsiny jeszcze nie jadłam, ale jak tylko będę miała okazję - na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Eu sou verdadeiramente apreciando o design e o layout de seu blog .
    É um muito fácil sobre os olhos, que o torna muito
    mais agradável para eu vir aqui e visitar mais vezes.
    Você contratou para fora um designer para criar seu tema?
    Fantástico !

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)