Guten Appetit

piątek, 1 grudnia 2017

Czerwona kapusta duszona w soku jabłkowym


Czerwona kapusta to doskonały dodatek do drobiu i dziczyzny, dlatego jesienią i zimą to jej najlepszy czas.
Jest bogatsza w wartości odżywcze od białej  krewniaczki,
Obecne w czerwonej kapuście antocyjany oprócz właściwości antynowotworowych wykazują działanie antyalergiczne i uszczelniające naczynia krwionośne. Kapusta czerwona usprawnia działanie układu pokarmowego, pomaga pozbyć się wody z organizmu, ma doskonałe działanie odtruwające organizm.
Bogata jest w wartości odżywcze, a przy tym ma mało kalorii, bo w 100g zaledwie 40.

Duszona kapusta jest świetnym dodatkiem obiadowym. Proponowałam już duszoną kapustę w soku pomarańczowym (przepis tutaj), cydrze (przepis tutaj), z marmolada z pigwy (przepis tutaj), a do duszenia dzisiejszej użyłam soku z jabłek. Jest pyszna, polecam!

Składniki:
1/2 czerwonej kapusty
1 cebula
1 kwaśne jabłko
250 ml soku z jabłek
sól, pieprz
kilka goździków

Wykonanie:
  • kapustę obrać ze zwiędłych liści, przekroić na pół, połówkę na ćwiartki i cienko poszatkować. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i poszatkować w plasterki
  • kapustę zalać sokiem z jabłek, dodać przyprawy i razem z plasterkami jabłek dusić około 30 minut
  • w międzyczasie obraną i pokrojoną w piórka cebulę poddusić na gęsim smalcu
  • cebulę połączyć z kapustą i dusić jeszcze 10 minut. Na koniec skorygować ilość soli 
                                                                   SMACZNEGO !



7 komentarzy:

  1. Pysznie przygotowana!
    Uwielbiam duszoną czerwoną kapustę do mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Thanks to my father who stated to me regarding this website, this blog
    is in fact amazing.

    OdpowiedzUsuń
  3. super zdrowy przepis

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)