Guten Appetit

sobota, 2 grudnia 2017

Piernik dyniowy. Prosty, bez ucierania


Pierniki to nieodłączny element świąteczny. Są pyszne, co do tego nie ma wątpliwości. Mają jeszcze jedną zaletę, mają właściwości zdrowotne, a to sprawą przypraw korzennych, które pobudzają trawienie.
Dlatego zamiast kupować gotową przyprawę piernikową, której połowę objętości stanowi mąka i nie wiadomo co jeszcze, lepiej samodzielnie przygotować ją w domu. Po przepis zapraszam tutaj.
Dzisiejszy piernik jest wyjątkowy, a przepis znalazłam tu. To najprostszy z pierników, bez ucierania, miksowania, wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi i gotowe. Genialne!

U Marty znalazłam jeszcze inny rewelacyjny piernik. Bardzo chciałabym zdążyć przetestować ten nowy piernikowy przepis!
Jest pulchny i wilgotny, a to wszystko za sprawą puree z dynii. Dynia skleja wypiek i czyni ciasto bardzo puszystym bez udziału jajek. Asekuracyjnie dodałam jedno jajko, ale myślę, że bez niego byłoby równie pysznie.
Zachęcam do upieczenia, piernik jest magiczny!

Składniki suche:
1 i 3/4 szklanki g mąki orkiszowej (pół na pół jasnej 630 z pełnoziarnistą)
1/2 szklanki ksylitolu/cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
garstka orzechów włoskich
Składniki mokre:
1 szklanka puree z dynii (200 g)
1/2 szklanki oleju (80 ml)
1/2 szklanki mleka
1 jajko - opcjonalnie
Składniki na polewę czekoladową:
70 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki
cynamon - opcjonalnie

Wykonanie:
  • odważyć lub odmierzyć szklanką suche składniki, wymieszać. Posiekać orzechy, odłożyć
  • w drugiej misce odmierzyć składniki mokre i wymieszać
  • mokre składniki dodać do suchych, następnie wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy, część zostawić do posypnia wierzchu piernika
  • masę wyłożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
  • piec w 180 `C 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy piernik jest upieczony
  • początkowo studzić w foremce, następnie wyjąć piernik z foremki i studzić na kratce
  • zagotować śmietankę kremówką, dodać połamaną czekoladę i odstawić na kilka minut, następnie zamieszać. Polać piernik polewą i posypać resztą posiekanych orzechów
                                                                 SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Znakomity przepis! Bardzo ciekawi mnie smak piernika z dodatkiem puree dyniowym. Chetnie skorzystam z przepisu,tylko mozesz podac wymiary keksowki? Chyba,ze sie starzeje I przeoczylam :-) :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i potwierdzam raz jeszcze, jest rewelacyjny! Smak dynii jedt niewyczuwalny. Tradycyjna kaksówka 30x11 cm - mierzona z góry:)

      Usuń
  2. Jakiej pojemnosci uzywasz szklanke do odmierzania skladnikow :-)? Moje ciasto jest bardzo geste :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. To dobrze odmierzylam skladniki. Troche spanikowalam :-). Calkiem niepotrzebnie. Piernik wyszedl wspanialy,pachnie w calym domu. Jeszcze cieply,ale wyglada bosko :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super:) U nas cieszył się ogromnym powodzeniem. Piekłam go już kilka razy pod rząd!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)