Guten Appetit

czwartek, 7 grudnia 2017

Vanilliekipferl - kruche rogaliki waniliowe





Waniliowe rogaliki są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. To klasyk niemieckiej tradycji adwentowej. Jedne z najprostszych, a jedyną ich dekoracją jest gruba warstwa cukru pudru.
Ciasteczka adwentowe (Adventsplätzchen) pieczone są podczas adwentu, często dodatkowo ręcznie malowane i dekorowane.
Bardzo często stają się później upominkiem dla znajomych i rodziny. Nie są to pierniczki (Lebkuchen) jakie mamy w zwyczaju przygotowywać w Polsce. Ciasteczka adwentowe to ciastka kruche.

Składniki na ca. 50 sztuk:
190 g mąki orkiszowej - typ 630
140 g zimnego masła
60 g mielonych migdałów
40 g ksylitolu/cukru
1 laska wanilii
dodatkowo:
cukier puder/zmielony ksylitol do posypania + cukier wanilowy

Wykonanie:

  • mąkę, masło, migdały, ksylitol  i ziarenka wyskrobane z laski wanilii zagnieść dość szybko, do otrzymania gładkiego ciasta. Uformować w 4 rolki, owinąć w folię i schować na 2 godziny do lodówki
  • ciasto pociąć na jednakowej wielkości  około 50 kawałków. Formować w rękach kulki, a z kulki rulonik z delikatnym zwężeniem na końcach, następnie zagiąć je na kształt rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 180`C 10 minut na jasny kolor
  • jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem. Swoje posypałam niezmielonym ksylitolem, żeby nie przylepiło się go za dużo. Jeśli lubisz słodkości nie żałuj cukru pudru
  • przechowywać w zamkniętym pojemniku lub puszce 
                                                                SMACZNEGO !

1 rogalik to: 48 kcal, 0,5 g białka, 3 g tłuszczu, 4 g węglowodanów, 0 g błonnika

źródło przepisu:  Prospekt "Apotheken Umschau"







10 komentarzy:

  1. Prosty i szybki przepis (poza czekaniem na ciasto :)). Lubię takie przepisy, dlatego na pewno z chęcią go wykorzystam! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypominają mi kruche podkówki, czyli ciastka które znam z dzieciństwa. Przepis bardzo podobny, ale zamiast migdałów były mielone orzechy. Aż miło pochrupać takie pyszności. Szczególnie w towarzystwie kubka gorącej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podkówek nie znam, ale z orzechami na pewno pyszne! Do kawki idealne!

      Usuń
  3. Takie pyszne rogaliki,to warto zrobic. Migdaly to ja moge jesc bez konca :-). Dlatego tez skorzystam z Twojego przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto! Migdały nie są bardzo wyczuwalne, ale nadają lekkości i delikatności rogalikom. Polecam się!

      Usuń
  4. Super,może Pani podac przepis na pierogi na mleku?ach i ta falbanka,nigdy nie umiem jej zrobić....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak już przygotowuję! Falbankę trzeba tylko poćwiczyć, jest łatwa!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)