Guten Appetit

niedziela, 14 stycznia 2018

Gratin z batatów


Bataty (pataty, słodkie ziemniaki) są coraz bardziej popularne. Warto włączyć je do swojej diety, bo przewyższają pod względem wartości odżywczych i wartości zdrowotnych tradycyjne ziemniaki.
Batat bogaty jest w składniki mineralne i witaminy, jest zasobnym źródłem karetonoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny i likopenu.
To produkt bezpieczny dla diabetyków, ponieważ ma niski IG=54. Dla porówniania IG gotowanych ziemniaków wynosi 80.
Gratin z batatów to świetny dodatek prawie do każdego drugiego dania.
Przepis znalazłam tutaj.
Prosta zapiekanka z pokrojonych na cieniutkie plasterki słodkich ziemniaków z dodatkiem listków szałwii to łatwe, proste danie i świetnie się prezentuje.

Składniki:
2 bataty
2 ząbki czosnku
2 gałązki szałwii
sól, pieprz
120 ml śmietany kremówki

Wykonanie:
  • piekarnik nagrzać do 200`C
  • małe naczynie żaroodporne, o boku 15 cm wysmarować olejem
  • bataty obrać i pokroić na cienkie plasterki około 3 mm np. maszynką do chleba
  • czosnek posiekać, wymieszać z solą i pieprzem
  • układać plasterki ziemniaków na zakładkę. Co 3 warstwę posypać mieszanką czosnku z solą i obłożyć listkami pokrojonej w paseczki szałwii lub innych ulubionych ziół. Zalać śmietaną kremówką. Przykryć folią alumniniową i zapiekać około 45 minut. 15 minut przed końcem zdjąć folię
  • podałam ze szycelkami z indyka i brokułami
                                                                  SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Jak one apetycznie sie prezentuja. Jak zrobie,to tez podam ze sznycelkami z indyka,z Twojego przepisu,gdyz sa przepyszne:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) W komplecie to bardzo wykwintne danie, polecam!

      Usuń
  2. Wow:) ten przepis jest świetny :) Gratuluję kreatywności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety, pomysł podpatrzony:)

      Usuń
  3. Są takie słoneczne :) Świetny sposób na rozświetlenie paskudnego zimowego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Faktycznie optymistycznie się prezentują:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)