Guten Appetit

poniedziałek, 26 lutego 2018

Krupnik wiejski z jarmużem


Krupnik z jarmużem, który proponuję dzisiaj  to sycąca i mocno rozgrzewająca zupa. Idealna na panującą mroźną pogodę. Właściwości rozgrzewające podnosi dodatek mojego ulubionego imbiru. Bulion ugotowałam na indyczych resztkach, do tego solidna porcja warzyw i dodatek drobnej kaszy jęczmiennej - kaszki wiejskiej i uczta gotowa. Bo zupa jest po prostu świetna!

Kartonik z kaszką wiejską znalazł się w czeluściach szafek kuchennych zupełnie przez przypadek. Zawsze robiłam krupnik z pęczaku, a tu proszę drobna kaszka jest taka pyszna!
Kasza jęczmienna to nie tylko doskonały smak, ale mnóstwo witamin i składników mineralnych mających prozdrowotne właściwości dla naszego organizmu.
To  bogate źródło ß-glukanu i przeciwuteniaczy, które maja właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i opóźniające procesy starzenia.
Zapraszam do przepisu!

Składniki:
indycze kości, skrzydełka z kurczaka
2-3 marchewki
1 pieruszka
kawałek selera
3-4 ziemniaki
szklanka jarmużu lub więcej
około 1,5 l wody
opalona cebula
mrożone listki lubczyku - opcjonalnie
100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
5-6 ziarenek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
sól, pieprz z młynka
2 cm kawałek imbiru
kilka łyżek kwaśnej śmietany

Wykonanie:
  • kości bądź skrzydełka zalać zimna wodą i doprowadzić do wrzenia, zdjąć szumowiny. Dodać sól, listki laurowe i gotować około 45-60 minut minut
  • w międzyczasie przygotować warzywa. Cebulę przeciąć na pół i opalić na płycie ceramicznej. Pozostałe warzywa obrać i pokroić w kostkę. Z jarmużu usnąć grube nerwy ze środka i rozdrobnić
  • gdy mięso jest prawie miękkie dołożyć warzywa (oprócz jarmużu) i kaszę, gotować 15-20 minut. Dodać drobno pokrojony lub starty na tace imbir. Pod koniec dodać jarmuż
  • wyjąć kości i mięso z zupy. Można obrać, pokroić i dodać do zupy. Wyregulować gęstość zupy i ewentualnie dolać wrzącej wody. Dosmaczyć wg potrzeby solą i pieprzem
  • przed podaniem zabielić zahartowaną kwaśną śmietaną
                                                                  SMACZNEGO !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)