Guten Appetit

środa, 14 marca 2018

Babka czekoladowa na maślance


Babka mocno czekoladowa, puszysta i pyszna. Łatwa do przygotowania, na pewno upieczesz ją bez zakalca, ponieważ nie ucierasz tłuszczu z cukrem, a dolewasz stopione masło. Najsmaczniejsza na 2-3 dzień, bo staje się cudownie mięsista i wilgotna. Spokojnie możesz upiec ją 2 dni wcześniej przed planowanym poczęstunkiem.

Porcja idealna na małą foremkę babkową z kominem.

Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
120 g masła
1 szklanka cukru/ksylitolu
1 szklanka maślanki
3 małe jajka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
polewa:
80 g czekolady
40 ml mleka
1 płaska łyżka masła

Wykonanie:
  • jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę
  • dodawać partiami przesianą mąkę z kakao i cynamonem na przemian z kwaśnym mlekiem
  • masło stopić, wlać gorące do ciasta
  • wyłożyć do podłużnej lub babkowej foremki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej mąką
  • piec w 180`C 50-60 minut minut
  • zagotować mleko w rondelku, dodać połamaną czekoldę i masło. Po kilku minutach wymieszać. Posmarować wystudzoną babkę
                                                                     SMACZNEGO !

16 komentarzy:

  1. Prezentuje się wyśmienicie :) tyle czekolady w jednym miejscu mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Dla czekoladocholików po prostu idealna!

      Usuń
  2. Generally I do not read article on blogs, however I would like
    to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so!

    Your writing style has been amazed me. Thank you,
    very nice article.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na maksa apetyczna. Upieke na swieta. Uwielbiam czekoladowy smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy maslanke da sie czyms zastapic ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie mlekiem, ale wtedy daj go w mniejszej ilości. I zamiast sody użyj proszku do pieczenia:)

      Usuń
  5. Ta babka wygląda po prostu przepysznie :). Chciałabym wypróbować przepis w najbliższym czasie, więc chciałam się zapytać jaki typ mąki orkiszowej będzie najlepszy do tego wypieku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam 7oo, może być jeszcze jaśniejsza:)

      Usuń
  6. Ja już przetestowałam ;) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy trzeba ucierać w makutrze Czy można ubić mikserem?

    OdpowiedzUsuń
  8. Na święta w sam raz

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mąkę orkiszowa mogę zastąpić zwykłą mąką pszenną?

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)