Guten Appetit

czwartek, 8 marca 2018

Mus z mango - niebiański


Mus z mango to deser nad deserami, w sam raz na wyjątkowową okazję. Delikatnie owocowy, niesamowicie puszysty i lekki jak piórko, bardzo wykwintny i elegancki. Tak pyszny, że trudno przestać go jeść, chciałoby się więcej i więcej.
Subtelny i niezwykły smak mango dopełnia rewelacyjna w smaku marakuja.
Duet nie do przebicia!

Cóż będę więcej pisać, po prostu zrób ten niebiański deser!

Składniki na 4 porcje:
500 g mango (2 sztuki)
3 płatki żelatyny
4 jajka M
1 bio limonka/cytryna
60 g cukru/ksylitolu
sól
2 owoce marakuji

Wykonanie:

  • płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie
  • z limonki zetrzeć skórkę  wycisnąć 3 łyżki soku
  • mango obrać, skropić sokiem z limonki. Zblendować
  • jajka sparzyć wrzątkiem, rozdzielić żółtka od białek. Żółtka ubić na parze z połową cukru. Miseczkę z żółtkami ustawić na garnuszku z gotującą się wodą tak, by nie dotykała lustra wody i ubijać trzepaczką, aż masa stanie się jasna i puszysta. Garnuszek powinien stać na małej mocy palnika. Na koniec wmieszać odsączona żelatynę
  • 2 białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać połowę cukru
  • masę jajeczną wymieszać ze zblendownym mango i pianą ubitą z 2 jajek
  • masę rozdzielić do pucharków i schłodzić przynajmniej przez 4 godziny w lodówce
  • marakuję przeciąć na pół, łyżeczką wybrać miąższ i rozłożyć do pucharków tuż przed podaniem
                                                                 SMACZNEGO !
Przepis pochodzi stąd.

10 komentarzy:

  1. świetny, czas wypróbować samemu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki i polecam, bo jest naprawdę boski!

      Usuń
  2. Tutaj sie nie wypowiem :-). Dla mnie mistrzostwo,a Ty jak zawsze w musach,koktajlach itp.niezastapiona mistrzyni! :-) :-) :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nareszcie się odezwałaś! Naprawdę Cie brakowało!
      Dziękuje za przemiły komentarz!

      Usuń
  3. Hi everybody, here every one is sharing these kinds of familiarity, thus it's nice to read this website, and I used to visit this weblog everyday.

    OdpowiedzUsuń
  4. I feel this is among the such a lot significant info for me.
    And i am happy studying your article. However wanna statement on few
    basic things, The site style is perfect, the articles
    is in reality great : D. Good job, cheers

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam mango, dlatego na pewno wypróbuję ten przepis :) będzie niebiańsko!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)