Guten Appetit

sobota, 7 kwietnia 2018

Kotlety ziemniaczane


Kotlety ziemniaczane to pyszna propozycja na prosty i tani obiad. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, za każdym razem, w zależności od dodatków, np. szpinaku, koperku, szczypiorku lub różnych innych przypraw mogą smakować inaczej.

Z resztek obiadowych nie zrobisz za wiele kotlecików, ale mogą być smacznym dodatkiem do kolacji.
Kotleciki podane z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty pekińskiej - to idealna propozycja obiadowa dla wegetarian.

Składniki:
około 600 g ziemniaków
1 jajko
1 cebula
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
masło ghee do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
mąka pszenna lub ziemniaczana - opcjonalnie

Wykonanie:

  • ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i odstawić do przestudzenia
  • drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu
  • do puree z ziemniaków dodać cebulkę, jajko, przyprawy i wymieszać, doprawić dość intensywnie. W zależności od odmiany ziemniaków, gdyby masa się źle formowała można dodać łyżkę skrobii ziemniaczanej. Formować kotleciki lekko zwilżonymi dłońmi, obtaczać w bułce tartej
  • smażyć na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia 
  • podawać z ulubionym sosem i surówką
                                                                  SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Pysznie, pysznie, pysznie!
    Muszę wreszcie te kotlety zrobić, bo zbieram się i zbieram...

    OdpowiedzUsuń
  2. Spodobal mi sie przepis i te apetyczne zdjecia :-). Koniecznie do przetestowania :-).

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)