Guten Appetit

piątek, 13 kwietnia 2018

Naleśniki zapiekane z ricottą i szpinakiem


Naleśniki podwójnie szpinakowe, bo zielone ciasto koloryzywane jest dodatkiem szpinaku, następnie posmarowane ricottą i obłożone duszonym szpinakiem z czosnkiem i gałką muszkatałałową, na koniec posypane parmezanem i zapieczone w piekarniku.
Można użyć szpinaku mrożonego, ale zdecydowanie smaczniejsze są przygotowane ze świeżych zielonych listków.

Świetne na obiad lub wegeteriańską kolację.
Można podać z sosem jogurtowym, pomidorowym lub po prostu posypane pestkami granatu.

Składniki:
składniki i przepis na naleśniki tutaj
nadzienie:
300 g listków szpinaku
1 ząbek czosnku
250 g serka ricotta
1 łyżka masła ghee
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
2 łyżki oliwy
tymianek - opcjonalnie
80 g startego parmezanu, mozzarelli lub emmentalera

Wykonanie:

  • naleśniki usmażyć wg tego przepisu
  • dokładnie wypłukać szpinak w dużej ilości zimnej wody. Odsączyć i oderwać grube ogonki
  • czosnek obrać i posiekać. Podgrzać masło na patelni, dołożyć czosnek, za chwilę szpinak i smażyć, aż straci objętość. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Odstawić do przestudzenia
  • ricottę doprawić solą i pierzem, następnie wymieszać z oliwą i tymiankiem
  • naleśniki posmarować serkiem, nałożyć szpinak i zrolować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypać startym parmezanem
  • zapiekać w 200`C 20-25 minut
  • podawać z sosem jogurtowym, pestkami granatu lub pomidorowa sałatką
                                                                  SMACZNEGO !

5 komentarzy:

  1. Cudowne zdjęcia. Takie wiosenne :) A naleśniczki- niebo!

    OdpowiedzUsuń
  2. I bеlieve thаt is one օf the sо much vital info for me.
    And i'm satisfied studying yօur article.
    But wznna remark on few normal issues, Tһe wwebsite taste is ideal,
    the articles is in pоint off fɑct excellent : Ⅾ.

    Just right job, cheers

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :-). Znakomity przepis. Kocham takie rarytaski:-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Thiѕ іs really interesting, You'ге a very skilled
    blogger. Ӏ'ᴠe joiined уߋur rrss feed аnd look forward to seeking morе օf your excelleent post.
    Αlso, І hɑve shared yokur web site іn my social networks!

    OdpowiedzUsuń
  5. Thank you for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and I will be waiting for your next post thank you once
    again.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)