Guten Appetit

piątek, 14 września 2018

Ciasto śnieżny puch - bajeczny serniczek


Prezentuję dziś ciasto "śnieżny puch", bo pod taką nazwą egzystuje ono w necie. Dla mnie to po prostu mega puszysty, bajeczny serniczek bez pieczenia. Jednak sernik, ponieważ to główny składnik tego wspaniałego ciasta. Ciasto jest lekkie i puszyste dzięki dodatkowi ubitej śmietany kremówki, a całość wiąże galaretka owocowa. Górę wieńczy posypka kokosowa. Kolor ciasta zależy od rodaju  galaretki jakiej użyjesz.
Jedyna zmiana jaką wprowadziłam to zamiana mleka w proszku na śmietanę kremówkę.
Moje ciasto smakuje marzanną, bo właśnie takiej galaretki użyłam (Waldmeister geschmack) zupełnie przez przypadek, ma po prostu zielony kolor podobnie jak galaretka agrestowa.
Pyszne, proste ciasto naprawdę warte polecenia, w dodatku dziecinnie proste do przygotowania. Prezentuje się świetnie i posmakuje wszystkim bez wyjątku.
Nie potrzebujesz nawet włączać piekarnika. Możesz oczywiście upiec własny spód. Tym razem jednak poszłam na skróty i użyłam gotowych biszkoptów. Polecam!

Składniki:


200 g podłużnych biszkoptów Savoiardi
500 g sera twarogowego z wiaderka
3 łyżki cukru pudru/ksylitolu
350 ml śmietany kremówki
2 galaretki agrestowe
500 ml wrzącej wody

kokosowa posypka:

6 łyżek wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru/ksylitolu

Wykonanie:

  • foremkę ( u mnie 24x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Spód foremki wyłożyć biszkoptami
  • 500 ml wody zagotować z 3 łyżkami ksylitolu, następnie rondel zdjąć z palnika i wsypać galaretki, następnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Jeśli używasz galaretek z cukrem, cukru już nie dodawaj
  • w międzyczasie przygotować posypkę kokosową. Na patelni rozpuścić masło z cukrem, dodać wiórki i cały czas mieszać, aż nabiorą złotego koloru. Trzeba uważać, by nie spalić kokosa. Odstawić do wystudzenia
  • mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno
  • przy pomocy miksera ręcznego dodawać partiami do sera schłodzoną galaretkę na jednolitą masę bez grudek. Przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą śmietanę. Wylać masę na przygotowany spód. Górę ciasta obsypać przygotowaną posypką kokosową
  • wstawić do lodówki celem stężenia, najlepiej na całą noc
                                                                 SMACZNEGO !









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...