Guten Appetit

sobota, 6 października 2018

Aloo gobi - kalafior smażony z ziemniakami


Proste, bardzo aromatyczne danie pochodzące z kuchni północnej Indii i Pakistanu.
Dwa proste sezonowe składniki: ziemniak (aloo) i kalafior (gobhi) z południowo-azajtyckimi przyprawami składają się na to smaczne danie wegeteriańskie.
Kurkuma barwi je na żółciutki kolorek, a imbir, czosnek i papryczka chili dodają pikanterii.
Jeśli nie lubisz za ostrych dań przyprawy dodawaj chili stopniowo i kosztuj!


Składniki:

1 kalafior
4 ziemniaki
3 pomidory
1 łyżeczka kminu rzymskiego w całości
2 cm świeżego startego imbiru
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1 płaska łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki ostrej papryki chili
1 łyżeczka garam masala
2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 szklanki oleju
1 szklanka wody
natka posiekanej kolendry/pietruszki
sól

Wykonanie:

  • kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę
  • na rozgrzany olej wrzucić kmin rzymski i smażyć kniecałą minutę. Dodać imbir i czosnek, dokładnie wymieszać, a po 2 minutach dodać ziemniaki. Następnie wrzucić kurkumę, chili, mieszankę garam masala oraz mieloną kolendrę i smażyć przez kilka minut.
  • po chwili dodać pomidory (pozbawione pestek, pokrojone w kostkę), a po 5 minutach dorzucić kalafior i smażyć na dużym ogniu. Wlać szklankę wody, posolić, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż ziemniaki i kalafior będą miękkie
  • gotową potrawę udekorować natką kolendry lub zielonej pietruszki
                                                                 SMACZNEGO!


9 komentarzy:

  1. Hi there, for all time i used to check web
    site posts here in the early hours in the break of day, because i like to
    learn more and more.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio rozsmakowałam się w różnego rodzaju daniach z warzyw i to mi bardzo odpowiada :) Na pewno chętnie spróbuję przygotować je w taki sam sposób, z wykorzystaniem tych samych przypraw, które użyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, a te przyprawy to cały smak dania! Polecam! Kalafior za każdym razem może smakować inaczej!

      Usuń
  3. Have you ever thought about writing an e-book or guest authoring on other websites?

    I have a blog centered on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know
    my visitors would value your work. If you are even remotely interested,
    feel free to shoot me an e-mail.

    OdpowiedzUsuń
  4. Thanks , I've recently been searching for information approximately this subject for ages and yours is the greatest I've found out till now.

    But, what about the bottom line? Are you positive in regards to the source?

    OdpowiedzUsuń
  5. Excellent article. I am going through some of these issues
    as well..

    OdpowiedzUsuń
  6. You actually make it seem so easy with your presentation however I to find this topic to be really something
    which I feel I might never understand. It kind of feels too complex and
    very huge for me. I'm looking forward for your next post, I
    will attempt to get the dangle of it!

    OdpowiedzUsuń
  7. This is very attention-grabbing, You are an excessively
    skilled blogger. I have joined your rss feed and stay up for searching for more
    of your great post. Also, I've shared your site in my social networks

    OdpowiedzUsuń
  8. Hello! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell
    you I genuinely enjoy reading your articles. Can you
    recommend any other blogs/websites/forums that cover the
    same topics? Thanks!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...