Guten Appetit

poniedziałek, 8 października 2018

Bułeczki dynie


Na powitanie jesieni  proponuję bułeczki dynie. Mięciutkie, delikatne i bardzo puszyste, po prostu wyśmienite. Kolorek bułeczek rozweseli pochmurne, szare jesienne dni, a i kształt wywoła uśmiech na niejednej buzi.
Wcześniej już prezentowałam bułeczki dyniowe z czarnym sezamem (przepis tutaj).
Dzisiejsze bułeczki dynie są bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko ponacinać boki, a podczas pieczenia małe dynie uformują się same.
Forma bułeczek kusiła mnie od dawna, bo nie raz widziałam je w necie i nareszcie je upiekłam i to nawet 2 razy z rzędu.
Pyszne zarówno ze słodkimi jak i z wytrawnymi dodatkami. Jeśli planujesz halloweenową ucztę, bułeczki mogą być świetnym urozmaiceniem bufetu.
Polecam!

Składniki:

350 g mąki orkiszowej jasnej
120 g puree z dynii
100 ml mleka
40 g masła
1 jajko M
25 g drożdży
1 łyżka miodu
1-2 łyżeczki soli

dodatkowo:
orzechy włoskie na "ogonki"
żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania

Wykonanie:

  • puree z dynii przygotować wg tego przepisu
  • mleko delikatnie podgrzać w garnuszku. Dwie łyżki odjąć i rozmieszać z drożdżami do upłynnienia w osobnym kubku. Do ciepłego mleka wkroić plasterki masła
  • do misy robota odważyć mąkę, dodać dyniowe pure, jajko, mleko z masłem i rozpuszczone drożdże. Wymieszać hakiem na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 10 kawałków odważając po około 65 g na bułeczkę. Uformować kulki, układać na stolnicy posypanej mąką. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do napuszenia
  • wyrośnięte bułeczki naciąć z boku w 8 miejscach pozostawiając nie nacięty środek i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie polecam nacinać bułeczek zbyt głęboko, bo się "rozjadą", nie wyrosną i będą płaskie. Bułeczki posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem, a w środku każdej bułki ufiksować ćwiartkę orzecha włoskiego
  • piec w 180*C około 25 minut do zrumienienia
                                                                    SMACZNEGO !


4 komentarze:

  1. I enjoy, result in I found just what I was looking for.
    You've ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day.
    Bye

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne bułeczki! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Thanks for another wonderful article. The place else could
    anybody get that kind of information in such a perfect manner of writing?

    I have a presentation subsequent week, and I'm on the look for such info.

    OdpowiedzUsuń
  4. Awesome issues here. I'm very happy to see your post.
    Thanks a lot and I'm having a look ahead to contact you.
    Will you kindly drop me a mail?

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...