Guten Appetit

sobota, 6 lipca 2013

Schab "pieczony" w mleku


Dzisiaj proponuję schab pieczony w mleku. Ten sposób przygotowania schabu sprawia, że mięso jest niezwykle miękkie, bardzo kruche i soczyste. Jeśli nie znacie tego przepisu, koniecznie go wypróbujcie, bo danie to na pewno Was zachwyci. Banalnie proste, pyszne i godne świątecznego stołu. Schab przyrządzony według tego przepisu jest po prostu doskonały. W ten sposób "upieczone" mięso można wykorzystać jako podstawę drugiego dania, równie pyszne jest na zimno do kanapek.
Jeśli zamienisz zwykłe krowie mleko na tłuste, pyszne mleko kokosowe przygotujesz najlepszy schab pod słońcem. Właśnie duża zawartość tłuszczu w mleku kokosowym (jakże zdrowym) czyni ze schabu prawdziwy delikates.
Więcej czytaj tutaj: klik. Zapraszam do przepisów.

Składniki:
1,5-2 kg środkowego schabu bez kości
1 l mleka - 3,2% tluszczu
2 łyżki oleju
2 łyżki masła ghee
gałązka rozmarynu
4 ząbki czosnku
świeżo starta gałka muszkatałowa
4-5 gożdzików
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
  • Schab natrzeć olejem (olejem nacieram, żeby przyprawy się lepiej trzymały) i przyprawami, wbić w mięso goździki. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu, przykryć folią i odłożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Można jednak etap marynowania skrócić.
  • Rano schab obsmażyć na maśle na rumiano ze wszystkich stron.
  • Wyjąć z tłuszczu. Do garnka wlać mleko, zagotować. Przełożyć przyprawy. Do wrzącego mleka włożyć obsmażony schab. Dusić pod przykryciem około 1-1,5 godziny. Kiedy schab będzie miękki, mięso wyjąć, trzymać w cieple, a sos odparowywać tak długo, aż zgęstnieje. Trwa to kilka minut. Jeśli pojawią się grudki przecedzić przez sitko.
  • Mięso wyjąć z rondla, pokroić w plastry i podawać z powstałym mlecznym sosem. Wbrew pozorom sos mleczny nie ma nic z mlecznego posmaku. Dzięki dodanym przyprawom jest niezwykle aromatyczny i pyszny. Smacznego!
inspiracja: "Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler

4 komentarze:

  1. To będzie przepis na mój niedzielny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego! Obiadek będzie pyszny:-)

      Usuń
  2. To jest przepis na schab gotowany w mleku a nie pieczony. On nawet nie jest duszony... A to mleko kokosowe, masło do obsmażenia, a przedtem olej -masakra , tyle różnych tłuszczów na jeden kawałek mięska? I ten czosnek i goździki ...do schabu czosnek i goździki? Przecież ten schab straci swój naturalny smak i zapach a stanie się ugotowanym kawałkiem tłustej wieprzowiny. Bez sensu ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, dlatego pieczony umieściłam w cudzysłowie:) Ilość tłuszczu do suchego, wiórowatego schabu nie jest za duża, a przyprawy, no cóż to kwestia smaku:) Krytyka jest jednak przedwczesna, bo każdy kto spóbował schabu przygotowanego w ten sposób, był zachwycony:) Jest pyszny! Polecam!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)