Guten Appetit

sobota, 28 kwietnia 2018

Najlepsza botwinka - na zakwasie, z czosnkiem niedźwiedzim - wegeteriańska


Botwinkę uwielbiam, dlatego wiosną i wczesnym latem to u mnie zupa niemal obowiązkowa.
Botwina, czyli młode listki buraka ćwikłowego zawierają dużo witamin: żelaza, wapnia i ogrom antyoksydantów. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Lekka wiosenna zupka bez wywaru mięsnego, idealna dla wegeterian.

Botwinkę zakwasiłam zakwasem z buraków, dlatego botwinka zyskała niebywały kolorek i jest bogatsza w smaku. Dodatek czosnku niedźwiedziego dodakowo podbił smak zupy.
Zatem do dzieła!

Składniki na 4 porcje:
pęczek botwinki (okazały z małymi buraczkami)
1 marchewka
kawałek pietruszki, selera i pora + koperek
1 mała cebulka
listki czosnku niedźwiedziego
2 łyżki masła ghee
1 listek laurowy
4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
3-4 młode ziemniaki
3-4 łyżki zakwsu z buraków lub 1 łyżka soku z cytryny
1 l bulionu warzywnego lub wody
1 łyżeczka mąki instant (krupczatki)

Wykonanie:
  • Botwinkę dokładnie wypłukać, aby pozbyć się piasku. Małych buraczków nie obieram, tylko skrobię. Liście pociąć na 0,5-1-cm kawałki, a drobne buraczki w plasterki (większe buraki zetrzeć na dużych oczkaczh tarki jarzynowej). W garnku, w którym gotujesz zupę rozgrzać 1łyżkę masła i posmażyć cebulę, następnie botwinkę z buraczkami, aż liście stracą objętość. następnie dorzucić starte na tarce warzywa
  • Do garnka wlać bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dołożyć obrane, pokrojone w kostke ziemniaki. Gotować do miękkosci 15-20 minut
  • W międzyczasie na małej patelni rozgrzać 2-gą łyżkę masła ghee, dodać łyżeczkę mąki  zrobić jasną zasmażkę, następnie połączyć przygotowaną zasmażkę z zupą. Zagotować
  • Dołożyć pokrojony w paseczki czosnek niedźwiedzi i dodać zakwas buraczany. Zupy już nie gotować. Skorygować ilość soli i pieprzu
  • Zupę podawać obficie posypaną koperkiem i z jajkiem ugotowanym na twardo, z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • Życzę smacznego!

2 komentarze:

  1. Thank you fߋr another grеɑt article. Ƭһe pⅼace else could аnyone get that ҝind of info
    iin ѕuch a perfect manner ߋf writing? I've a presentation next wеek, and I'm
    at thhe search fօr ѕuch info.

    OdpowiedzUsuń
  2. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
    I've joined your rss feed and look forward to seeking
    more of your magnificent post. Also, I have shared your
    site in my social networks!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...