Guten Appetit

czwartek, 14 września 2017

Sos ze świeżych leśnych grzybów - prosty i szybki


Sezon grzybowy rozpoczął się na dobre, warto zatem dary lasu wykorzystać do przygotowania pysznego obiadu, ma się rozumieć z grzybami w roli głównej. Sos grzybowy pasuje do mięs, ryb, makaronów, kasz, a jego dodatek uświetni każdy posiłek.
Dla mnie jednak grzyby to smak tak dosonały, że dodatek kulki tluczonych ziemniaków to wszystko czego potrzebuje pyszny sos grzybowy.

Uwielbiamy wszystkie grzyby, ale sos przygotowany ze świeżych podgrzybków lubimy najbardziej. Mój sos jest prosty i szybki, bez gotowania i dodatku mąki, a grzyby są jędrne, pełne smaku i aromatu. Najlepszy jestem pewna, że i Tobie posmakuje. Oczywiście do przygotowania sosu nadają się każde grzyby leśne, moga być również mieszane. Innego traktowania wymagają jedynie maślaki (więcej przeczytasz tutaj). Polecam!

Skladniki na 2 osoby:
około 400-500  g podgrzybków
1 cebula
1 łyżka oleju+1 łyżka masła
4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
1/4-1/2 szklanki bulionu lub wody
sól, pieprz
zielenina

Wykonanie:
  • grzybów nie myjemy, podciąć trzonki nóżek, zdjąć wilgotnym papierowym ręcznikiem ewentualne pozostałości z lasu. Trzonki dużych grzybów oskrobać i pociąć w plasterki. Kapelusze podgrzybków pokroić w paski
  • cebulę pokroić dowolnie i zeszklić na tłuszczu. Dodać pokrojone grzyby i dusić na patelni. Początkowo puszczą sporo wody, gdy woda prawie odparuje dodać bulion i dusić około 15 minut, następnie dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać. Gdy myjesz grzyby w wodzie pewnie nie będzie potrzeby dolewania wody, bo sos będzie wówczas za rzadki
  • podawać z posiekaną pietruszką lub koperkiem
                                                                SMACZNEGO !

10 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie, poproszę męża żeby poszedł ze mną na grzybki i też coś zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki sosik,to kusi :-). Tez z checia bym zjadla. Musze zrobic :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, this piece of writing is fastidious, my sister is analyzing these
    kinds of things, therefore I am going to convey her.

    OdpowiedzUsuń
  4. I believe this is one of the such a lot important information for me.
    And i'm satisfied studying your article.
    However want to commentary on few general issues, The website taste is wonderful, the articles is in reality excellent : D.
    Good task, cheers

    OdpowiedzUsuń
  5. Some genuinwly interesting dettails you have written.Aided me a lot, just what I was looking for :
    D.

    OdpowiedzUsuń
  6. Thanks foor your marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you happen to be a great
    author. I will always bookmark your blog and will eventually come
    back someday. I want too encourage you continue your
    great job, have a nice afternoon!

    OdpowiedzUsuń
  7. WOW just what I was looking for. Came here bby searching ffor cliick now

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...