Guten Appetit

niedziela, 5 listopada 2017

Domowy paprykarz szczeciński


Paprykarz szczeciński w kultowej czerwonej puszce święcił tryumfy pod koniec lat 60- tych. Powstał, by zagospodarować rybne ścinki przy wykrawaniu kostek z mrożonych rybich bloków. Receptura oparta została na afrykańskiej potrawie czop-czop, składającej się z kawałków smażonej ryby, ryżu i pikantnej przyprawy przypominającej smak papryki.
Kombinacja smaków bardzo przypadła Polakom do gustu i zapewniła ogromną popularność konserwie na długie lata.
Dziś nie odważyłabym się zjeść paprykarza z puszki.
Na szczęście przygotowanie domowego jest bardzo proste. Można go zrobić na bazie smażonej ryby lub np. wędzonej makreli. Obie wersje to znakomita pasta na kanapki. Z podanych proporcji otrzymasz duży litrowy słoik paprykarzu. Długo jednak nie postoi, zobaczysz jak szybko zniknie!

Składniki:
1 makrela wędzona około 300 g (zamiennie biała smażona lub pieczona ryba)
100 g ryżu (250 g ugotowanego)
1 marchew
1 cebula
200 g przecieru pomidorowego
150 ml wody
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
2 listki laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
  • ugotować ryż w osolonej wodzie. Odcedzić i schłodzić. Makrelę obrać ze skóry i pozbawić ości
  • na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać szczyptę cukru i obraną, startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchew. Dodać wszystkie przyprawy, podlać wodą i smażyć przez kilka minut, aż marchew zmięknie ale nadal pozostanie jędrna
  • na patelnię dołożyć koncentrat pomidorowy i jeśli jest taka potrzeba dodać jeszcze odrobinę wody. Warzywa powinny mieć konsystencję lekkiej pasty. Skorygować smak dodatkiem soli
  • zawartość patelni wymieszać z ryżem i kawałkami ryby
  • paprykarz przełożyć do szklanego słoja, Zużyć w ciągu kilku dni 
                                                                 SMACZNEGO !




9 komentarzy:

  1. Super przepis :) Kiedyś jak byłam młodsza to zajadałam sporo paprykarza z puchy, więc już czuję ten posmak o wiele lepszego, domowego paprykarza <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega przepis. Widze jak ludzie kupuja paprykarz w puszce,ale ja omijam to szerokim lukiem. Robilam kiedys z kaszy jaglanej,ale to zupelnie inny przepis. Jestem ciekawa tego z Twojego przepisu,zwlaszcza,ze jest z dodatkiem makrel :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pycha! Dziś kupny to jakieś nieporozumienie:)

      Usuń
  3. Attractive portion of content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to claim that I get actually
    enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing in your feeds or even I
    fulfillment you get entry to constantly fast.

    OdpowiedzUsuń
  4. It's the best time to make some plans for the future and it's time to be happy.
    I've read this post and if I could I desiree to suggest you soje interesting things or advice.
    Maybe you can write ext articles referring to this article.
    I desire to read more things about it!

    OdpowiedzUsuń
  5. Simply want to ssay your article is as astounding.
    Thhe clearness in your post is just excellent and i
    could assume you're an expert oon this subject. Weell with your permission allow me to grab your RSS fee to keep
    up to date with forthcoming post. Thanks a million and please
    continue the gratifying work.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...