Guten Appetit

piątek, 24 listopada 2017

Langosz




Langosz to specjalność kuchni węgierskiej, popularne również na Słowacji i w Czechach. To drożdżowy placek smażony w głębokim oleju. Jada się go najczęściej z dodatkiem śmietany, sosu czosnkowego, startym żółtym serem, szynką lub innymi dodatkami.
Langosz to węgierski fastfood, który można kupić w każdym barze szybkiej obsługi lub po prostu na ulicy.
Wśród składników oryginalnego langosza widnieją ziemniaki i taki właśnie przepis chciałam dzisiaj polecić. Placek z dodatkiem ziemniaków jest zachwycający, chrupiący z zewnątrz i mięciutki w środku. Jak smakuje?
Coś pomiędzy racuchem, a pączkiem?
Najmniej smakował nam z tartym żółtym serem, ale z sosem czosnkowym i rzodkiewkami to prawdziwa uczta smaków.
Placek jest bardzo sycący, ach co będę pisać, zróbcie koniecznie!

Składniki:
250 g mąki orkiszowej jasnej
125 g wody
1 ugotowany ziemniak
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy/oleju
20 g drożdży
sos czosnkowy:
jogurt grecki
czosnek
sól
dodatkowo:
olej do smażenia

Wykonanie:
  • ugotowany ziemniak (najlepiej z poprzedniego dnia) rozgnieść widelcem i z pozostałymi składnikami na ciasto umieścić w misie miksera. Hakiem zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Powinno podwoić objętość
  • wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na porcje (u mnie 5 placków). Z ciasta uformować kulki, następnie rozpłaszczyć na placuszek grubości około 1 cm. Środek wgnieść palcami, brzeg pozostawić wyższy. Pozostawić do ponownego wyrastania na 10-15 minut
  • w międzyczasie rozgrzać olej i przygotować sos czosnkowy. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z jogurtem greckim i szczyptą soli. Schłodzić w lodówce
  • placuszki smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia z obu stron. Placki smażyłam na patelni, oleju powinno być przynajmniej 6-8 cm. Po usmażeniu odsączyć langosze na papierowym ręczniku
  • podawać jeszcze gorące z sosem czosnkowym i dowolnymi dodatkami, u mnie talarki rzodkiewek i szczypiorek            
                                                                 SMACZNEGO !
                                                   

5 komentarzy:

  1. Całkowicie się zgadzam:) Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie :) Sama już długo przymierzam się do langosza, muszę w końcu go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję:) Też długo się przymierzałam, stanowczo za długo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Thanks designed for sharing such a pleasant thinking, paragraph is pleasant, thats why i
    have read it completely

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)