środa, 22 listopada 2017

Pasta słonecznikowa z chrzanem


Nasiona słonecznika to bardzo cenne "jedzenie" i powinno się znaleźć w każdej zdrowej diecie. Te maleńkie ziarenka to rewelacyne źródło witaminy E i wszystkich witamin z grupy B, bogactwo soli mineralnych, białka i zdrowych tłuszczy.
Naturalne bogactwo fitosteroli wspomagających walkę z wysokim cholesterolem, cukrzycą, nawet nowotworami.
Najwięcej jednak wartości odżywczych zachowują ziarenka jedzone na surowo, bez podoprażania. Świetne jako dodatek owsianek, musli, dressingów, jogurtów, czy sałatek.
Po namoczeniu i zmiksowaniu tworzą bardzo smaczną pastę kanapkową. Do pasty możesz dodać wszystko co lubisz, by wzbogacić jej smak. Przepis na pastę np. z suszonymi pomidorami znajdziesz tutaj.
Ponieważ same zmiksowane nasionka są dosyć mdławe, przy domowej  produkcji chrzanu jego dodatek nasunął się sam. To najlepsza pasta słonecznikowa jaką wyprodukowałam. Bardzo polecam!

Składniki:
200 g słonecznika
sól, pieprz
sok z cytryny
chrzan tarty - 2 łyżki
4-6 łyżek wody

Wykonanie:

  • ziarna słonecznika namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc. Moczenie ziaren nie tylko ułatwia blendowanie, ale czyni ziarenka łatwostrawnymi i zwiększa przyswajalość składników odżywczych
  • rano ziarna odcedzić i wypłukać pod bieżącą wodą
  • nasiona słonecznika zblendować na grudkowatą masę. Dolewać stopniowo wody, dodać przyprawy i chrzan i blendować do uzyskania żądanej konsystencji. Ilość chrzanu należy dopasować do własnych preferencji smakowych
  • przełożyć do słoika z nakrętką. Przechowywać w lodówce kilka dni  
                                                                 SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. "Twarożek" ze słonecznika bardzo lubię. Najczęściej przygotowuję go ze szczypiorkiem i obficie posypuję zatarem. Wersja z chrzanem koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jest świetna! Muszę wypróbować wersję z zatarem:)

      Usuń
  2. Great goods from you, man. I've understand your stuff previous
    to and you are just extremely fantastic. I actually like what you have acquired here, certainly like what you're stating and
    the way in which you say it. You make it
    entertaining and you still take care of to keep it wise.

    I can't wait to read much more from you. This is really a
    terrific site.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...