Guten Appetit

środa, 29 listopada 2017

Pieczarki marynowane


Marynowane grzybki to atrakcyjna przystawka do posiłków, świetny dodatek do sałatek lub dekorowania potraw.
To przepis dla wielbicieli pieczarek i tych, którzy nie zamarynowali leśnych grzybów.
Marynata jest bardzo prosta do przygotowania, ale właściwego smaku nabiera dopiero po około 2-3 tygodniach.

Marynaty najlepiej przygotować w małych słoiczkach, tak by po otwarciu zużyć je w ciągu kilku dni.

Składniki na marynatę:
350 ml wody/1,5 szklanki
100 ml octu 10%
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
kilka ziarek ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżeczki gorczycy
1 kg małych pieczarek

Wykonanie:
  • pieczarki oczyścić, odciąć nóżki (zużyć do innego dania)
  • pieczarki wrzucić na osolony wrzątek i obgotować na małym ogniu około 10 minut. Odcedzić, a wody z gotowania nie wylewać. Woda zawiera kwintesencję smaku pieczarek i zamiast nowej wody lepiej zużyć tą z gotowania do przygotowania marynaty. Trzeba wiedzieć, że pieczarki podczas gotowania mocno się skurczą
  • odmierzyć potrzebną ilość wody, dodać ocet i przyprawy. Zagotować
  • grzyby przełożyć do wyparzonych słoiczków, zalać przygotowaną marynatą. Zamknąć i pasteryzować około 15 minut
Uwagi: nie każdy lubi i używa octu spirytusowego 10%. Zdrowszy jest ocet jabłkowy, a ten najczęściej  występuje w stężeniu 6%. 
Warto wiedzieć, że  250 ml octu 6% to 150 ml octu 10%
                                500 ml octu 6% to 300 ml octu 10%
                                1000 mnl octu 6% to 600 ml octu 10%. 
                                                     
                                                        UDANYCH PRZETWORÓW!



10 komentarzy:

  1. I don't even know how I ended up here, but I
    thought this post was great. I do not know who you are but certainly you're
    going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam marynowane pieczarki, świetna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My wprost przepadamy za takimi pieczarkami. Takze przepis mi sie przyda I to bardzo :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Ocet 60% - no, no. To musi być niezłe kwasidło...

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)