czwartek, 14 grudnia 2017

Frykadelki z włoską kapustą


Kto nie lubi mielonych? Proste, szybkie danie do przygotowania. Dziś przedstawiam przepis, który możesz dołączyć do swoich ulubionych.
Pyszne, pulchne i pachnące aromatyczną kapustą kotleciki.
Świetne i z kartofelkami i z pieczywem.

Składniki:
1/2 kapusty włoskiej lub 1 mała
400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
2 jajka
100 g bułki tartej
1/4 szklanki śmietany
suszone oregano
mielona papryka
mielony kminek - opcjonalnie
olej do smażenia

Wykonanie:
  • kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, pokroić na cząstki i włożyć na kilka minut do garnka z osoloną wodą. Kapuste odcedzić, ostudzić, następnie wyciąć głąb i pokroić w małą kostkę
  • mięso przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę taratą, śmietanę i pokrojoną kapustę. Przyprawić do smaku, solą, pieprzem, kminkiem i papryką oraz oregano. Dokładnie wyrobić
  • z mięsnej masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażycćna rozgrzanym oleju 7 minut, często obracając 
  • podawać z ziemniaczkmi z wody i ulubiona surówką
                                                                  SMACZNEGO !


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki, namawiam na małe urozmaicenie:)

      Usuń
  2. Fajny pomysł z dodatkiem kapusty. Do tego ziemniaczki i dobra surówka i mamy pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Dziś mały odsap od świątecznych przepisów:)

      Usuń
  3. Znakomity pomysl na kotlety mielone. U nas wciaz te tradycyjne :-). Mysle,ze nam zasmakuja :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas na odmianę:) Na pewno będą smakowały:)

      Usuń
  4. Znajde u Ciebie na blogu,przepis na kapuste kiszona z grochem :-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, nie znam tej potrawy i nigdy nawet nie jadłam:) Ale zainspirowałaś mnie:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...