Guten Appetit

środa, 20 grudnia 2017

Inlagd still - szwedzkie śledzie marynowane z czerwoną cebulą i marchewką


Śledzie to skandynawska specjalność, Szwedzi przygotowują je na tysiące sposobów. Najbardziej popularny w Szwecji jest śledź marynowany w słodkiej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Dla mnie jednak marynata w wersji oryginalnej jest zbyt słodka, dlatego skorygowałam ilość cukru według upodobań własnych kubków smakowych.
To przepis dla wielbicieli i prawdziwych smakoszy śledzi. Słodko-słono-kwaśne smaki są doskonale wyważone, a chrupiąca marchewka to nie tylko element kolorystyczny - spróbuj wybornych śledzi w szwedzkim wydaniu.

Proste do przygotowania. Ważne jest by zalać śledzie przestudzoną marynatą. Najsmaczniejsze po kilku dniach jak się "przegryzą". Kwaśna zalewa zapewnia im długą trwałość, w lodówce mogą stać około miesiąca. Nasze zniknęły w ciągu dwóch dni.

Składniki:
500 g solonych śledzi
1 czerwona cebula
1 średnia marchewka
10 kulek ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
3 listki laurowe
150 ml octu 10%
150 ml wody
50 g cukru (w oryginale 100g)

Wykonanie:
  • śledzie wymoczyć w zimnej wodzie od 12-24 godzin kilkakrotnie zmieniając wodę 
  • ziele angielskie i czarny pieprz delikatnie zmiażdżyć w moździerzu
  • zagotować wodę z cukrem,  przyprawami i octem. Do gorącej zalewy dodać czerwoną cebulę pokrojoną w krążki i marchewkę w kilkumilimetrowe plasterki. Odstawić do przestudzenia
  • śledzie osuszyć na papierowym ręczniku, następnie pokroić w kilkucentymetrowe kawałki
  • śledzie układać w słoiku naprzemiennie z cebulą, zalać marynatą i odstawić do lodówki na kilka dni
                                                                  SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Sledzie to u nas musza byc i to na rozne sposoby :-). Chociaz przyznam,ze ja nie lubie. No ale moj polowek,po prostu uwielbia. Twoje wygladaja cudownie. Z pewnoscia zrobie :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może te na słodko polubisz, bo naprawdę warto je jeść!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)