Guten Appetit

sobota, 23 grudnia 2017

Keks - zdrowsza wersja bez cukru


Keks to dla mnie najbardziej bożonarodzeniowe ciasto. Odkąd pamiętam pojawiał się u nas na świątecznym stole. Zawsze lubiłam to ciasto i nic przez lata się nie zmieniło. Keks robię tylko raz w roku i to pewnie stanowi o jego wyjątkowości, nie ma szans by sie mógł znudzić.
Pyszny, aromatyczny z mnóstwem kolorowych bakalii, długo utrzymuje świeżość, a właściwie im starszy tym lepszy.
Mój ulubiony to keks biszkoptowy bez dodatku tłuszczu oblany polewą czekoladową (przepis tutaj).
Dzisiejszy keks to tradycyjny keks, ale taki "babkowy", ucierane ciasto z dodatkiem masła. Równie pyszny! Cukier zastąpiłam ksylitolem, także polecam nieco zdrowszą wersję! Ksylitol zamiast cukru doskonale sprawdza się we wszystkich ciastach ucieranych.

Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" i jest jak zwykle niezawodny. Polecam!

Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę zdrowych, słodkich, pełnych radości i miłości  Świąt Bożego Narodzenia!

Składniki:
200 g masła
150 g ksylitolu
300 g mąki orkiszowej jasnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
skórka otarta z cytryny
2 łyżki ciemnego rumu
esencja waniliowa
500 g bakalii (żurawina, skórka pomarańczowa, figi, rozdynki, morele, daktyle)
dodatkowo:
80 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
  • miękkie masło utrzeć ze
    zmielonym ksylitolem na biały puch. Dodawać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Zetrzeć skórkę z cytryny i dodać esencję waniliową
  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do ciasta cały czas ucierając, ciasto będzie dość gęste
  • rodzynki namoczyć w gorącej wodzie (do wody można dodać rum). Pozostałe bakalie dowolnie pokroić. Rodzynki dobrze odsączyć, wszystkie bakalie wymieszać z dwoma łyżkami mąki i dodać do ciasta
  • przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch szpatułką. Piekłam w jednej dużej foremce 31x13x8 cm
  • piec w 180`C 1 godzinę i 10 minut
  • w małym garnuszku doprowadzić do wrzenia śmietankę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i pozostawić na kilka minut, następnie dokładnie wymieszać. Posmarować polewą czekoladową wierzch keksu
                                                                   SMACZNEGO !
 

10 komentarzy:

  1. Wyborny!
    I ja uwielbiam keks. Tylko u mnie piekło się go na wielkanoc.
    Świątecznych pyszności dla Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Chętnie upiekłabym i na Wielkanoc!

      Usuń
  2. Keks upieke na Nowy rok,bo juz teraz za duzo tych slodkosci:-). Uwielbiam keks,chyba za te bakalie :-). Weroniko,zycze Ci cudownych swiat Bozego Narodzenia,duzo zdrowia i usmiechu :-):-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i wzajemnie:)
      Serdeczności:-)

      Usuń
  3. Radosnych, spokojnych i przepysznych świątecznych dni! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie radosnego świętowania:)

      Usuń
  4. sympatyczny przepis i ten rum do rodzynek ;-).Zainteresował mnie ten brak cukru - ksylitol - jednak słodkie będzie. Muszę nabyć ksylitol, bo ze słodyczy trudno byłoby mi zrezygnować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję;) Można słodko i bez cukru!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...