Guten Appetit

piątek, 15 grudnia 2017

Kulebiak krucho-drożdżowy z kiszoną kapustą i grzybami


Kulebiak to specjał kuchni rosyjskiej, obecny i u nas np. na Lubelszczyźnie. W duecie z czerwonym barszczykiem ląduje na świątecznych stołach w wielu domach. To wielki pieróg wykonany z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego z rozmaitym nadzieniem, ten tradycyjny z kaszą i borowikami.
Farsz do kulebiaka przygotowałam z kiszonej kapusty i ciemnych, bardzo aromatycznych pieczarek. Można za jednym zamachem przygotować więcej farszu do pierogów z kapustą i grzybami wykorzystując je jako nadzienie do kulebiaka.

Grzyby z kapustą jedzono wierząc, że dodadzą sił w trudnych chwilach. Choć znaczenie potraw różni się w zależności od regionu, kapusta i grzyby są obecne na każdym wigilijnym stole.
Kulebiak z ciasta krucho-drożdżowego jest łatwy i bardzo pyszny. Świetny na gorąco, równie smaczny na zimno, a nadmiary łatwo zamrozić. Polecam wypróbowanie przepisu!

Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630)
1 żółtko
1 małe jajko
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki śmietany - 100 ml
60 g masła
1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
500 g kiszonej kapusty
500 g brązowych pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła ghee/oleju
kilka kulek ziela angielskiego
1 listek laurowy
kilka ziarenek czarnego pieprzu

Wykonanie:
  • mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Drożdże wymieszać ze śmietaną, dołożyć resztę składników i zagnieść jednolite ciasto. Gdyby się kleiło dosypać mąki. Zawinąć w folię i schować do lodówki, by stężało. Ciasto można przygotować odpowiednio wcześniej, bo w lodówce może leżeć nawet całą noc
  • kiszoną kapustę drobno przesiekać i z przyprawami zalać 1 szklanką wody,  gotować do miękkości około 30-40 minut. Pod koniec zdjąć pokrywkę i odparować resztę wody
  • z pieczarek usunąć wilgotną ściereczką ewentualne zabrudzenia i podciąć nóżki. Pokroić w cienkie plasterki. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostke cebulę, dodać pieczarki i dusić, aż odparuje cała woda z grzybów. Na patelnię dołożyć kapustę, wymieszać farsz
  • ciasto rozwałkować na kształ prostokąta. Ścinki ciasta odłożyć i przykryć ściereczką. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć farsz, zostawiając po 2 cm wolnego miejsca przy brzegach. Zlepić ciasto na górze i ułożyć szwem do dołu, zawinąć boki pod spód. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ze ścinków uformować dowolne kształty i przykleić jajkiem na górze pieroga. Posmarowac zółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka
  • piec w 180`C 30-40 minut do zbrązowienia
  • podawać z czerwonym barszczem (przepis na najlepszy barszcz wigilijny znajdziesz tutaj)
                                                                    SMACZNEGO !




















2 komentarze:

  1. To nadzienie,to moje smaki. Mozna je wykorzystac na pare sposobow. Dziekuje za inspiracje :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje również, a w kulebiaku smakują wyjątkowo!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...