Guten Appetit

wtorek, 12 grudnia 2017

Lebkuchen - najlepsze pierniki na świecie


Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Szlachetne, mocno korzenne o cytrusowej nucie, która nadaje im rzeźkości, można powiedzieć pierniczki wybitne.

Świetny przepis na najlepsze pierniki na świecie pochodzi stąd. Skoro autorka przepisu tak twierdzi, ja mogę tylko przyłączyć się do tej opnii, nie jestem piernikowym ani specjalnym ekspertem, ani fanem. Do tej pory bazowałam raczej na mięciutkich, nadziewanych marmoladą kupnych pierniczkach. Dzisiejsze to moje pierwsze pierniki  jakie w życiu upiekłam i bardzo nam posmakowały. Na święta upiekę następną porcję. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach, zupełnie inne od polskich pierniczków. Nie wymagają leżakowania, są miękkie od razu po upieczeniu.
Swoje pierniczki zamiast lukrem ozdobiłam polewą czekoladową, bo takie czekoladowe lubimy najbardziej.
Bardzo proste do przygotowania, polecam!

Składniki na około 30 sztuk:
250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630)
85 g zmielonych migdałów
3 łyżeczki przyprawy piernikowej (z przepisu na blogu)
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml miodu
85 g masła
1/2 szklanki drobno posiekanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
Skladniki na polewę czekoladową:
120 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki kremówki

Wykonanie:

  • suche składniki wymieszać w misce
  • w garnuszku podgrzać miód z masłem, nie zagotowywać. Odstawić do przestudzenia
  • do suchych składników wlać masę miodowo-maślaną i wymieszać, np. łyżką do połączenia składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową. Ponieważ kandyzowanej skórki cytrynowej nie miałam starłam skórkę ze świeżej cytryny. Ciasto będzie dość lepiące, ale takie ma być. Odstawić do przestygnięcia. Jak wystygnie zgęstnieje
  • nabierać ciasto łyżeczką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego zwilżonymi dłońmi, by ciasto nie lepiło się do rąk.  Rozpłaszczać i układać na blaszkach  wyłożonych papierem do pieczenia
  • piec w 180`C około 12-15 minut. Nie przedłużać czasu pieczenia, bo będą twarde. Po upieczeniu należy nieco odczekać, aż przestygną i dopiero zdjąć z papieru. Gorące pierniczki są bardzo miękkie. Jeśli piekłaś za długo i mocno stwardniały, nie ma się co martwić. Polane polewą zmiękną przez noc
  • w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i odczekać kilka minut, następnie wymieszać. Przy pomocy pędzla posmarować pierniczki i układać na kratce. Zostawić na noc do stężenia polewy
  • przechowywać w zamkniętej puszce lub szklanym naczyniu  
                                                                 SMACZNEGO !





8 komentarzy:

  1. Lebkuchen zawsze traktuję lukrem z sokiem z limonki lub pomarańczy. Po Twoich zdjęciach już wiem, że w tym roku w ruch pójdzie czekolada. One wyglądają zjawiskowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i polecam, z czekoladą są znakomite!

      Usuń
  2. o takich jeszcze nie piekłam...wyglądają zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba sie skusze I w tym roku,upieke wlasnie te pierniczki :-). Wygladaja bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super,skórkę pomarańczową moze być kandyzowana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to ma być kandyzowana skórka pomarańczowa:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...