Guten Appetit

niedziela, 17 grudnia 2017

Russischer Zupfenkuchen - łaciaty sernik


Russischer Zupfenkuchen to pyszna kombinacja sernika z ciastem czekoladowym. Spód i boki ciasta stanowi ciasto czekoladowe, wnętrze wypełnia smakowity sernik, a górę wieńczą odrywane kawałeczki ciasta czekoladowego zatopione w serniku, na kształt rosyjskich wieżyczek cerkwii. Tak tłumaczy pochodzenie nazwy na swoim opakowaniu Dr. Oetker. Skąd tak naprawdę przywędrował przepis jest jednak niejasne. Bardzo popularne w Niemczech i bardzo lubiane, do kupienia niemal w każdej cukierni.

Okazuje się, że nie tylko my mamy rybę po grecku, której  Grecy nie znają i ruskie pierogi nieznane w Rosji.
Z wyglądu podobne do naszego sernika z kakaową posypką, a jednak inne. Jest pyszne, mięsiste, wilgotne, bardzo czekoladowe, godne świątecznego stołu - polecam przepis do przetestowania! Szybkie do przygotowania, ponieważ nie ma potrzeby schładzania ciasta w lodówce.
Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki na ciasto:
325 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
200 g masła
200 g cukru pudru/ksylitolu
1 proszek do pieczenia - 2 pełne łyżeczki
1 jajko
5 łyżek kakao
Składniki na masą serową:
600 g twarogu
3 jajka
150 g śmietany kremówki
150 g cukru/ksylitolu
1 budyń waniliowy
180`C 60 minut

Wykonanie:
  • do misy robota odważyć mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, przesiane przez sitko kakao i masło pokrojone w małe kawałki, następnie wymieszać łopatką do otrzymania kruszonki. Na koniec wbić jajko i wymieszać do połączenia składników na jednolitą masę. 1/4 ciasta odłożyć na bok. Resztę ciasta rozwałkować na kształ koła. Wylepić ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm, a resztkami po wycięciu koła wykleić rant blaszki
  • twaróg wymieszać ze śmietaną kremówką, cukrem i przesianym proszkiem budyniowym  przy pomocy miksera, następnie dodawać po jednym jajku i mieszać tylko do połączenia składników
  • masę serową wylać do foremki wylepionej czekoladowym ciastem. Odłożone ciasto porwać w rękach na małe kawałki i ułożyć na górze sernika
  • piec w 180`C 60 minut
  • studzić na kratce
                                                                    SMACZNEGO !


 

4 komentarze:

  1. Zawsze lubilam serniki z kakaowym spodem :-). Bardzo apetycznie sie prezentuje. I co najwazniejsze,nie opadl,widac po bokach :-). Przepis zapisalam. Jestem pewna,ze sie przyda :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik jest pierwszorzędny, bardzo polecam:)

      Usuń
  2. Niestety, ale muszę zasmucić - ten sernik nie jest odpowiednikiem polskiej ryby po grecku, której Grecy na oczy nie widzieli ;)

    W Rosji świetnie znają i bardzo lubią ten sernik, choć nie jest on rosyjski, a raczej estoński :)

    Przepisów trzeba szukać pod hasłem - rosyjska nazwa: "Торфяной" пирог"; estońska nazwa: "Toorbakook", czyli w tłumaczeniu na jęz. polski "Ciasto torfowe".

    Szczęśliwego Nowego Roku! :)
    Bożena.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę, dzięki za wyjaśnienie. a Niemcy sądzą, że pochodzenie sernika jest nieznane:)
      Dziękuję i wzajemnie Do siego Roku!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...