Guten Appetit

czwartek, 21 grudnia 2017

Sałatka ziemniaczana ze śledziem


Śledzie tradycyjnie już wpisują się w bożonarodzeniowe menu. Tym razem prosta i smaczna sałatka nie tylko na świąteczny stół. Świetnie sprawdzi się w codziennym menu - na kolację lub lunch. Pospolite, tanie składniki, a jakie smaczne jedzonko.

Do sałatki użyłam własnych kiszonych ogórków, dlatego pewnie smakowała tak wyjątkowo. Zawsze o efekcie końcowym decyduje jakość użytych składników.

Składniki:
4 ziemniaki
3-4 kiszone ogórki
3 jajka
4 śledzie
1 mała cebula
1 jabłko - opcjonalnie
mała puszka groszku
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
sól, pieprz

Wykonanie:
  • ziemniaki ugotować w mundurkach
  • ugotować jajka na twardo. Włożyc jajka do zimnej wody i gotowac 8 minut. Zalać zimną wodą i odstawić do przestudzenia. Obrać ze skorupek i pokroić w kostkę
  • śledzie wymoczyć wg potrzeby. Solone od 12-24 godzin, śledzie z tacki około 30 minut. Osuszyć na papierowym ręczniku, następnie pokroic w grubą kostkę
  • ziemniaki obrać z łupinek, pokroić w kostkę. Obraną cebulę również pokroić w kostkę
  • zielony groszek odsączyć na sitku
  • kiszone ogórki pokroić w kostkę
  • majonez wymieszać z musztardą. Wszystkie składniki sałatki wymieszać posolić i oprószyć pieprzem. Na koniec wmieszać majonez a musztardą. Najsmaczniejsza na drugi dzień, gdy smaki się "przegryzą"
  • podawać schłodzoną
                                                                 SMACZNEGO !


3 komentarze:

  1. W takiej salatce,to pewnie do sledzia bym sie przekonala:-). Swietnie dobrane skladniki :-).

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)