Guten Appetit

poniedziałek, 11 grudnia 2017

Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie - Vörtbröd. Grudniowa piekarnia


Grudniowa piekarnia Amber zaprasza na świąteczny szwedzki, korzenny chleb na piwie. Tym razem chleb wybrał Marcin z bloga "Grahamka, weka i kajzerka".
W Szwecji tradycyjnie jedzony jest na Boże Narodzenie w ramach świątecznego stołu Julbord, podawanego w ramach bufetu. W czasie adwentu jest sprzedawany we wszystkich piekarniach.
Chleb rzeczywiście jest bardzo świąteczny, przypraw korzennych ma niezłą porcyjką. Podczas pieczenia pachniało w całym domu nie chlebem, a piernikiem.
Świeży chlebek jest niezwykle chrupiący, a ze śledziami smakował nieziemsko. Miła odmiana dla naszego powszedniego chleba. Mój chlebek jest jaśniejszy od oryginału, ale to pewnie kwestia rodzaju użytego piwa.

Składniki na rozczyn:
100 g pszennego zakwasu
200 ml wody
200 g mąki pszennej chlebowej

Na dzień przed pieczeniem chleba zrób rozczyn, przykryj szczelnie folią i pozostaw w ciepłym miejscu na noc.

Ciasto chlebowe (dwa bochenki):
450 ml karmelowego piwa
100 g miękkiego masła
50 g melasy
50 g cukru muscovado
18 g soli
1 łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku
1 łyżka mielonego kardamonu
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka zmielonych goździków
740 g mąki pszennej chlebowej
280 g mąki żytniej
100 g rodzynków

Wykonanie:
  • na drugi dzień z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagnieść ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dodać sól i miękkie masło. Ciasto będzie dość klejące, ale takie ma być. Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 90 minut 
  • po tym czasie złożyć ciasto kilka razy, włożyć do miski, przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na 60 minut
  • podzielić ciasto na 2 części i uformować 2 bochenki. Ułożyć chlebki w koszykach lub na blaszce do ostatecznego wyrośnięcia
  • piec 15 minut w 250`C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C i piec kolejne 30 minut
  • studzić na metalowej kratce
                                                                  SMACZNEGO !

We wspólnym pieczeniu udział wzięli:

"Apetyt na smaka"
"Grahamka, weka i kajzerka"
"Konwalie w kuchnii"
"Kuchennymi drzwiami"
"Kuchnia Gucia"
"Moje małe czarowanie"
"Ogrody Babilonu"
"Weekendy w domu i ogrodzie"
"W poszukiwaniu slow life"




13 komentarzy:

  1. Cudowny!
    Piękny kolor i chciałabym jedną kromkę...
    Dziękuję za grudniowy przedświąteczny czas w naszej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb godny świątecznego stołu!
    Dziękuję za grudniowe wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję również za wspólne wypiekanie:)

      Usuń
  3. Faktycznie, śledź do tego chleba to dobry pomysł. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry:) Również dziekuję za wspólny czas:) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Piękny grudniowy bochen, miło było spotkać się pzry wypiekaniu ostatni raz w tym roku, do Nowego i życze udanych świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie:) Do spotkania w przyszłorocznej piekarni! Pozdrawiam

      Usuń
  5. Wspaniały wypiek!. Widzę, że przepis podpasował!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaaa tak, wypiek bardzo ciekawy, a ja lubię nowości;)

      Usuń
  6. Perfekcyjnie wypieczony bochenek z całą pewnością idealny dla śledzia. Dziękuję za wspólne pieczenie i życzę samych udanych wypieków na świątecznym stole.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Również życzę samych świątecznych pyszności;)

      Usuń
  7. Pięknie Ci się upiekł :) Mnie też bardzo smakował i chętnie będę do niego wracać.
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)