Guten Appetit

poniedziałek, 11 grudnia 2017

Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie - Vörtbröd. Grudniowa piekarnia


Grudniowa piekarnia Amber zaprasza na świąteczny szwedzki, korzenny chleb na piwie. Tym razem chleb wybrał Marcin z bloga "Grahamka, weka i kajzerka".
W Szwecji tradycyjnie jedzony jest na Boże Narodzenie w ramach świątecznego stołu Julbord, podawanego w ramach bufetu. W czasie adwentu jest sprzedawany we wszystkich piekarniach.
Chleb rzeczywiście jest bardzo świąteczny, przypraw korzennych ma niezłą porcyjką. Podczas pieczenia pachniało w całym domu nie chlebem, a piernikiem.
Świeży chlebek jest niezwykle chrupiący, a ze śledziami smakował nieziemsko. Miła odmiana dla naszego powszedniego chleba. Mój chlebek jest jaśniejszy od oryginału, ale to pewnie kwestia rodzaju użytego piwa.

Składniki na rozczyn:
100 g pszennego zakwasu
200 ml wody
200 g mąki pszennej chlebowej

Na dzień przed pieczeniem chleba zrób rozczyn, przykryj szczelnie folią i pozostaw w ciepłym miejscu na noc.

Ciasto chlebowe (dwa bochenki):
450 ml karmelowego piwa
100 g miękkiego masła
50 g melasy
50 g cukru muscovado
18 g soli
1 łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku
1 łyżka mielonego kardamonu
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka zmielonych goździków
740 g mąki pszennej chlebowej
280 g mąki żytniej
100 g rodzynków

Wykonanie:
  • na drugi dzień z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagnieść ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dodać sól i miękkie masło. Ciasto będzie dość klejące, ale takie ma być. Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 90 minut 
  • po tym czasie złożyć ciasto kilka razy, włożyć do miski, przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na 60 minut
  • podzielić ciasto na 2 części i uformować 2 bochenki. Ułożyć chlebki w koszykach lub na blaszce do ostatecznego wyrośnięcia
  • piec 15 minut w 250`C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C i piec kolejne 30 minut
  • studzić na metalowej kratce
                                                                  SMACZNEGO !

We wspólnym pieczeniu udział wzięli:

"Apetyt na smaka"
"Grahamka, weka i kajzerka"
"Konwalie w kuchnii"
"Kuchennymi drzwiami"
"Kuchnia Gucia"
"Moje małe czarowanie"
"Ogrody Babilonu"
"Weekendy w domu i ogrodzie"
"W poszukiwaniu slow life"




13 komentarzy:

  1. Cudowny!
    Piękny kolor i chciałabym jedną kromkę...
    Dziękuję za grudniowy przedświąteczny czas w naszej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb godny świątecznego stołu!
    Dziękuję za grudniowe wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie, śledź do tego chleba to dobry pomysł. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry:) Również dziekuję za wspólny czas:) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Piękny grudniowy bochen, miło było spotkać się pzry wypiekaniu ostatni raz w tym roku, do Nowego i życze udanych świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie:) Do spotkania w przyszłorocznej piekarni! Pozdrawiam

      Usuń
  5. Wspaniały wypiek!. Widzę, że przepis podpasował!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaaa tak, wypiek bardzo ciekawy, a ja lubię nowości;)

      Usuń
  6. Perfekcyjnie wypieczony bochenek z całą pewnością idealny dla śledzia. Dziękuję za wspólne pieczenie i życzę samych udanych wypieków na świątecznym stole.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Również życzę samych świątecznych pyszności;)

      Usuń
  7. Pięknie Ci się upiekł :) Mnie też bardzo smakował i chętnie będę do niego wracać.
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...