Guten Appetit

środa, 24 stycznia 2018

Ciasteczka słonecznikowe, bez glutenu, bez cukru. Dieta szybka przemiana - faza III


Ciasteczka słonecznikowe, które skradły nasze serca od pierwszego kęsa. Są absolutnie genialne, w smaku przypominają słonecznikową chałwę. Aż trudno uwierzyć, że tak wygląda dieta. Są wspaniałą przekąską w III fazie diety.
Ciastka bez glutenu, bez cukru posmakują na pewno wszystkim.
Bardzo proste i szybkie do przygotowania.

Składniki na 24 sztuki (12 porcji w diecie):
280 g ziaren słonecznika
90 g ksylitolu
2 jajka bio

Wykonanie:
  • nastawić piekarnik na 180`C
  • 2 łyżki słonecznika odłożyć do dekoracji ciastek, resztę zmielić na mąkę (mogą pozostać grudki)
  • do zmielonych ziaren dodać ksylitol i 1 jajko+1 żółtko. Białko z drugiego jajka zostawić do posmarowania ciastek przed pieczeniem. Ciasto wymieszać do połączenia składników. Łyżeczką nabierać porcje ciasta i wilgotnymi dłońmi formować kulki, następnie spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka posmarować rozbełtanym białkiem i posypać ziarnami słonecznika
  • piec 15 minut w 180`C. Zostawić do przestudzenia, ponieważ ciepłe są miękkie. Przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia
                                                                    SMACZNEGO !

źródło: tutaj




4 komentarze:

  1. Robię bardzo podobne ciasteczka i potwierdzam, że są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie znałam ich do tej pory:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne ciasteczka. Uwielbiam slonecznik,wiec chetnie skorzystam z przepisu. Az wierzyc sie nie chce,ze na tej diecie mozna jesc takie pysznosci i jeszcze schudnac :-).

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...