Guten Appetit

wtorek, 16 stycznia 2018

Makaron pomidorowy z maszynki


Maszynka do produkcji domowego makaronu to bardzo przydatny gadżet w kuchni. Makaronu na sklepowych półkach co prawda nie brakuje, ale orkiszowy ciągle jest rarytasem, a kolorowe makarony barwione są chemicznymi barwnikami. Kolorowy makaron bez trudu przygotujesz sam! A domowy wiadomo najlepszy!
Ja proponuję przygotować tym razem kolorowy makaron - makaron pomidorowy. Ma wyrazisty smak i delikatny pomidorowy kolorek. Makaron barwią i dodają smaku zmiksowane suszone pomidory z dodatkiem przecieru pomidorowego.

Wersja pomidorowa to dobra alternatywa dla zwykłego makaronu jajecznego. Idealnie sprawdzi się we wszystkich daniach obiadowych i sałatkach. U mnie wylądował w rosole!

Składniki na 4-6 porcji:
400 g mąki orkiszowej jasnej+do podsypania
4 jajka L
2 łyżki oliwy/oleju
1 płaska łyżeczka soli
6 suszonych pomidorków z oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego

Wykonanie:
  • suszone pomidorki odsączyć z oleju, dodać przecier i zblendować na gładkie puree
  • składniki na makaron umieścić w misie robota i zagnieść ciasto hakiem. Do ciasta dodałam oliwę pomidorową ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Ciasto nie może się kleić, gdyby się kleiło dodać trochę więcej mąki. Powinno być twarde, ale elastyczne. Gotowe owinąć w folię i odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut, do zawiązania glutenu
  • ciasto podzielić na 8 kawałków i kolejno przepuszczać kilka razy przez maszynkę z wałkiem, zmniejszając grubość. Na najgrubszym wałku po każdorazowym przekręceniu składaj placek na pół. Ciasto powinno być podsypywane mąką, by się nie sklejało. Przy ostatnim przekręcaniu, na najcieńszym wałku nie składaj już ciasta i przekręć tylko raz. Delikatnie podsyp mąką i odkładaj placuszki ona stolnicę lub ściereczkę kuchenną. Placki przeciąć nożyczkami na na około 20-30 cm kawałki. Przecięłam każdy na pół. Dobrze jest zostawić placki na około 15 minut, by delikatnie przeschły
  • zamotować krajalnicę i pokroić ciasto na wybrana grubość - nitki lub wstążki. ęmakaron przesypać mąka i rozsypać lub układać w koszyczki, pozostawić do przeschnięcia
  • świeży gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty. Suszony spakować do papierowj torby i przechowywać do miesiąca 
                                                                 SMACZNEGO !
źródło: Das Buch - Selbstgemacht

2 komentarze:

  1. Ostatnio przeprosiłam się z maszynką do makaronu i w końcu wyciągnęłam ją z dna szafy. Rosół z takim domowym makaronem smakuje przepysznie. Fajny pomysł z wersją pomidorową. Do tej pory robiłam tylko szpinakowy i buraczany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, domowy najlepszy! Wersja szpinakowa i buraczkowa jeszcze przede mną!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...