Guten Appetit

poniedziałek, 22 stycznia 2018

Dorsz w porach z pieczarkami - dieta szybka przemiana - faza II


Dorsz na kołderce z pora i pieczarek to danie obiadowe z diety przyspieszającej metabolizm dla fazy II. Najtrudniejsze 2 dni diety, ponieważ 3 posiłki główne i 2 przekąski to tylko proteiny i warzywa. Bardzo lubimy ryby i tylko dlatego obiady z fazy II nie były dla nas katorgą.
Danie przygotowane bez grama tłuszczu, a bardzo smaczne.
Por z dodatkiem curry i imbiru jest lekko pikantny, bardzo aromatyczny, a z dodatkiem soczystego dorsza smakuje wyśmienicie.
Aż trudno uwierzyć, że jesteśmy na diecie.

Składniki na 2 porcje:
2 pory
1 cebula
250 g pieczarek
2 szklanki bulionu
2 łyżeczki curry
sól, pieprz
3-4 cm kawałek imbiru
dorsz 2x180 g
sok z 1/2 cytryny
papryka słodka w proszku
oregano/tymianek suszony

Wykonanie:
  • umyte, osuszone kawałki ryby skropić sokiem z cytryny. Posolić, oprószyć solą, pieprzem, czerwoną papryką i tymiankiem. Odstawić
  • obraną pokrojoną w piórka cebulę "podsmażyć "na kilku łyżkach bulionu z dodatkiem przyprawy curry i startego imbiru, dołożyć oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki, dusić przez kilka minut. Dodać umyty, pokrojony dowolnie por. Podlać bulionem i dusić około 5 minut pod przykryciem. Posolić do smaku
  • w międzyczasie na drugiej, mocno rozgrzanej patelni ułożyć dorsza i obsmażyć z obu stron po kilka minut, aż mięso zbieleje. Podlać 2-3 łyżkami bulionu, przykryć i dusić około 5 minut
  • na kołderce z pora i pieczarek ułożyć kawałki ryby
                                                                  SMACZNEGO !


4 komentarze:

  1. Lekkie i aromatyczne danie. Świetna propozycja nie tylko dla osób na redukcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy dac imbir zetrzeć?

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...