Guten Appetit

sobota, 20 stycznia 2018

Filet kurczaka na jarmużu - dieta szybka przemiana - faza I



Kurczak na kołderce z jarmużu z kaszą gryczną to propozycja na pyszny i zdrowy obiad.
Tak smakuje dieta przyspieszająca metabolizm!


Danie należy do fazy I

Składniki dla 2 osób:
jarmuż w ilości dowolnej (im wiecej tym lepiej)
2 porcje filety z kurczaka a`120 g
2 łyżki octu jabłkowego/winnego
sól, pieprz
papryka słodka, tymianek/oregano
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
dodatkowo 1 owoc np. jabłko

Wykonanie:
  • kurczaka opłukać, dokładnie wysuszyć. Skropić octem winnym, posolić, oprószyć pieprzem i suszonym tymiankiem, odstawić na 15 minut do zamarynowania
  • przygotować jarmuż z tego przepisu
  • odmierzyć okołoo 3/4 szklanki kaszy gryczanej i ugotować w osolonej wodzie 15 minut 
  • kurczaka ułożyć na mocno rozgrzanej patelni i "smażyć" po kilka minut z każdej strony. Podlać kilkoma łyżkami bulionu, przykryć pokrywką i dusić około 10 minut do miękkości
  • gotowego kurczaka pokroić w plastry. Podawać z jarmużem i kaszą gryczaną
                                                                  SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Ale bym sobie zjadla :-). Swietny pomysl na przemycenie tak zdrowego jarmuzu. Chociaz ja moge go jesc na wiele sposobow. Ten zapisuje :-).

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)