Guten Appetit

piątek, 19 stycznia 2018

Jarmuż duszony z imbirem i papryką - dieta szybka przemiana - faza I, II, III


Jarmuż to prawdziwy superfood, ma niezwykłe właściwości odżywcze i zdrowotne dla naszego organizmu. Poza tym to jedyne dostępne przez całą zimę świeże warzywo prosto z ogrodu.
Powinno znaleźć się w każdej zdrowej diecie.
Jest tak naładowane składnikami odżywczymi, że nie ma potrzeby jedzenia jarmużu w nadmiarze.
Szczególnie nadmierne spożycie niewskazane jest dla osób z niedoczynnością tarczycy, ponieważ w stanie surowym jarmuż powoduje upośledzenie wchłaniania jodu.

Także odradzam picie jarmużowych koktajli np. 2 tygodnie pod rząd. Zawiera również tak jak szpinak i rabarbar sporo szczawianów!
Tym razem jarmuż przygotowałam bez grama tłuszczu w ramach diety przyspieszającej metabolizm. Faza I - dodatek obiadowy.
Dla nie stosujących diety wystarczy do smażenia cebulki dodać tłuszcz.
Uwielbiam duszony jarmuż, dzisiejszy z dodatkiem imbiru i papryki jest przepyszny. Polecam!

Składniki:
około 400 g jarmużu (obranego bez grubych nerwów)
2 długie czerwone papryki
1 cebula
4-5 cm kawałek imbiru
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
2 szklanki bulionu warzywnego

Wykonanie:
  • obrane z grubych nerwów liście jarmużu zblanszowć we wrzątku przez kilka minut. Odcedzić na durszlaku. Ostudzić i poszatkować nożem na mniejsze kawałki
  • przygotować bulion warzywny. Przygotowuję własny z domowej vegety (1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku)
  • obrać i pokroić w piórka cebulę. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pestek, pokroić w paski
  • na dużą, rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek bulionu i "podsmażyć" cebulę. Dodać starty na tarce imbir i paprykę, następnie podsmażyć razem przez kilka minut
  • na patelnię dołożyć jarmuż, przykryć pokrywką i dusić 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową
  • podałam z dodatkiem filetu z kurczaka i kaszy gryczanej
                                                                      SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Valuable information. Lucky me I discovered your website by chance, and I'm surprised why this twist
    of fate did not happened in advance! I bookmarked it.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis! Jestem ciekawa z czym (oprócz kurczaka) można jeszcze to cudo podać?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z rybą, w wersji wegeteriańskiej np.z batatem:)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł :) Szczególnie, jak napisane powyżej, żeby podać to cudo z batatem :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...