Guten Appetit

sobota, 3 lutego 2018

Bataty Hassellback. Dieta szybka przemiana. Faza I i III


Bataty to doskonały zamiennik tradycyjnych ziemniaków lub chociażby urozmaicenie naszej diety. Są dużo zdrowsze, mają niższy IG i tak jak kolor wskazuje pełne są karotenoidów.
Bataty pieczone z piekarnika są najsmaczniejsze, a upiec można je na wiele sposobów. Pokroić w talarki lub na kształt frytek, ale upieczone na wzór ziemniaków Hasselback wyglądają naprawdę imponująco! To pyszny i cieszący oko dodatek do każdego dania. Czosnek i zioła doskonale przełamują i równoważą naturalną słodycz batata.
Pierwszy raz robiłam je z czosnkiem i są kapitalne!
Słodkie ziemniaki są również składnikiem  diety - szybka przemiana. Możesz je zaserwować w fazie  I i III. To mój ulubiony dodatek obiadowy w trakcie diety.

Składniki:
2 średnie ziemniaki
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 gałązki rozmarynu
oliwa, olej

Wykonanie:
  • bataty obrać (skórka po upieczeniu jest twarda i niejadalna), ponacinać w kilkumilimetrowych odstępach, uważająć, by nie przeciąć ziemniaka na wylot
  • natrzeć bataty olejem, w miarę możliwości pomiędzy nacięciami również. Włożyć pomiędzy nacięcia plasterki czosnku i rozmaryn
  • piec w 200`C około 45 minut. Większe okazy na pewno dłużej
  • podawać jako dodatek do dań mięsnych lub wersji wegeteriańskiej wpo prostu z surówką
                                                                SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...