Guten Appetit

sobota, 24 lutego 2018

Gołąbki wegeteriańskie z kaszą i pieczarkami


Gołąbki - klasyka kuchni polskiej. Dzisiaj w wersji jarskiej, bez mięsa, dietetyczne i po prostu bardzo pyszne.
Gołąbki zawinęłam w piękne, zielone karbowane liście kapusty włoskiej, a farsz stanowi drobna kaszka jęczmienna wiejska, pół na pół z orkiszową oraz pieczarki. Kapusta włoska smakuje rewelacyjnie, teraz jest jej najlepszy czas i warto to wykorzystać.
Poza tym gołąbki robi się dużo łatwiej i szybciej niż tradycyjne. Farsz z kaszy też jest bardzo plastyczny i łatwo roluje się gołąbki. Za jednym zamachem zrobisz obiad na 3 dni. Z pozostałego, delikatnego środka kapusty przygotujesz pyszną surówkę, po przepis zapraszam tutaj.

Składniki na 14 gołąbków:
14 liści kapusty włoskiej
100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
100 g kaszy orkiszowej
250 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła ghee
tymianek

Wykonanie:
  • z kapusty wyciąć głąb, następnie zdjąć liście. Z każdego liścia skroić ostrym nożem gruby nerw ze środka. Zanurzać po kilka liści w dużym garnku z gotującą się wodą. Po kilku minutach wyjąć liście i układać na durszlaku, by obciekły
  • wg wskazań na opakowaniu ugotować obie kaszę (u mnie 15 minut)
  • zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone drobno pieczarki i dusić, aż do odparowania wody z duszenia grzybów
  • ugotowaną, odcedzoną kaszę wymieszać z pieczarkami i cebulą. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Dodać posiekany tymianek
  • nakładać na każdym liściu po czubatej łyżce przygotowanego farszu i zawijać, napierw boki do środka, następnie zrolować w gołąbki. Postępować identycznie do wykończenia składników
  • na dnie garnka ułożyć liść kapusty i kolejno dość ciasno układać przygotowne gołąbki. Na końcu całość przykryć liściem. Zalać bulionem i gotować około 45-60 minut. Do przygotowania bulionu wykorzystuję wodę z gotowania liści kapusty + domowa vegeta
  • na koniec dodać śmietanę i domowy przecier pomidorowy
  • podałam z tłuczonymi ziemiakami  
                                                                   SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. Cudowne kochana, ja uwielbiam takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Faktycznie są pyszne!

      Usuń
  2. Całe wieki nie jadłam gołąbków. Narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama rzadko je robię. Te polecam, są rewelacyjne!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...